Fujitsu blog: Történelem – korai évek

Meglepő, de a japán Fujitsu az IBM után a második legöregebb informatikai vállalat a világon. Gyökerei a 1923-as nagy kantói földrengésig nyúlnak vissza, mely romba döntötte Tokiót és Jokohamát. Az újraépítés során úgy határoztak, hogy az Európában és Amerikában újdonságnak számító, automatikus kapcsolóközpontokra alapozzák a telefonos hálózatot.

Ebben a fejlesztésben komoly szerepet játszott a Fuji Electric, melyet 1923-ban az alapvetően generátorok és elektromos motorok fejlesztésével foglalkozó Furakawa Electric Co. és a német Siemens AG alapított. A vállalat, melyet jelenleg Fujitsu Limited néven ismerünk, 1935 nyarán alapult meg Fuji Tsushinki Manufacturing Corporation néven, mint a Fuji Electric kommunikációs divíziója.

FACOM 222 - a Fujitsu első tranzisztor alapú számítógépe 1961-ben
FACOM 222 - a Fujitsu első tranzisztor alapú számítógépe 1961-ben

A második világháború utáni újjáépítésben is komoly szerep jutott a Fujitsunak: a közlekedési és kommunikációs minisztérium legnagyobb partnere lett. Az ötvenes években viszont már az új technológia, a számítógépek világában is megjelent, 1954-ben készítettel el a FACOM 100-at, ami az első japán, reléalapú számítógép volt, majd 1961-ben a FACOM 222 lett a szigetország első tranzisztorokra alapozó számítógépe.

A 70-es évek szorgalmas fejlesztéssel és folyamatos terjeszkedéssel teltek a Fujitsunál. Európában és Amerikában is megvetette a lábát, élen járt a telekommunikációs fejlesztésben, számítógépei pedig az amerikai elittel versenyeztek. A 80-as évek elején mutatkozott be az OASYS 100, mely az első japán nyelvű szövegszerkesztő berendezés volt. Legérdekesebb elemének az úgynevezett hüvelykujj shiftes billentyűzet számított, ezzel a japán kana szótagírás karakterei egyetlen gombnyomással beírhatóak voltak, míg korábban két-három leütésre volt ehhez szükség. Akkori, 2,7 millió jenes ára egy luxusautóénak felelt meg.

FM-8 a Fujitsu első személyi számítógépe 1981-ben
FM-8 a Fujitsu első személyi számítógépe 1981-ben

Egy évvel később mutatkozott be az FM-8, a Fujitsu első személyi számítógépe. Mivel a mágneslemezes tárolás akkor még nagyon drága volt, ennél a gépnél magnószalagos rögzítést használtak. Telekommunikációs téren sem állt le a fejlesztés: 1984-ben érkezett az első Fujitsu autós telefon, egy évre rá a Fujitsu építette ki a New York és Washington között húzódó 450 megabites optikai adatátviteli hálózatot, 1988-ban pedig ők indították az első kereskedelmi ISDN szolgáltatást Szingapúrban a FETEX-150 digitális kapcsolórendszerre építve. Új irányokba is elindult a cég a 80-as években, például elsők között készített 1 megabites DRAM modult 1985-ben, és az évtized végén bemutatott első plazmatelevíziók fejlesztésében is komoly szerepet vállalt.

Fujitus tabketek a '90-es évekből
Fujitsu tabletek a '90-es évekből

Sőt mi több, a világ első tabletje is a Fujitsu nevéhez köthető! A 80-as és 90-es évek határán vásárolta meg a Poqet Computer vállalatot, és előbb az OASYS Pocket mini PC-t készítették el, majd 1991-ban jött az első tabletet. Amikor bő tíz évvel később Bill Gates a 2002-es Comdex kiállításon bemutatta a Microsoft Tablet PC koncepciót, egy Fujitsu Stylistic ST4000-et tartott a kezében.

A történelmi áttekintést következő bejegyzésünkben folytatjuk.

Azóta történt

Előzmények

  • Fujitsu blog: SSD-s notebook bomba áron

    A Lifebook A544 fürge háttértárat és magas órajelű processzort kínál bőven 150 000 forint alatt.