Végleges a jackdugó helyettesítésére szánt USB Type-C Audio szabvány

Most már csak idő kérdése, hogy mikor kezdődik és meddig tart a 3,5 milliméteres aljzat leépítése a mobil és ulramobil eszközökben.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy az USB-IF és az Intel dolgozik egy új szabványon, amivel a jövőben – főleg mobil és ultramobil eszközökben – kiválthatják a koros, de ennek ellenére igen sikeres jack aljzatot. Nem is kellett sokáig várni a szabvány véglegesítésére, az USB-IF ma közzétette az USB Audio Device Class 3.0 specifikációját, ami szabványba foglalja az audiostream továbbítását USB Type-C interfészen és meghatározza az ehhez szükséges követelményeket. Ez az ami lehetővé teszi, hogy implementálása esetén a gyártók elhagyják a 3,5 milliméteres jack audioaljzatot, aminek helyét az USB Type-C veheti.

A jack aljzat elhagyásának indokaként első körben a helyspórolást említették annak idején, amit érdemes kicsit bővebben kifejteni, mert ez így nem pontos. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy a gyártók szeretnék a készülék vastagságát csökkenteni (a jack elhagyásával állítólag akár 1 mm is nyerhet), és ezt csak a jack elhagyásával tehetik meg, hanem arról is, hogy ezzel további néhány analóg audiokomponenst is megspórolhatnak belül, illetve az új technológia lehetőséget kínál egy hatékonyabb energiagazdálkodásra és további okos funkciók bevezetésére. Mindeközben az analóg rendszerekkel való kompatibilitás sem szűnik meg, ugyanis az USB-ADC 3.0 a digitális mellett az analógot továbbra is támogatja, ráadásul ez nincs hatással az USB port funkcionalitására, teljesítményére. Ráadásul a szabványban nagy hangsúlyt fektettek az analóg eszközökkel való kompatibilitásra. Fontos kihangsúlyozni, hogy a méretcsökkentés és a csatlakozók számának csökkentése csak egy nagyon kis szelete annak, hogy az iparági vezetők, mint például az Intel, miért akarják USB Type-C-re váltani. Valójában a digitális hangtovábbítás és a benne rejlő lehetőségek miatt mutatkozik igény az új megoldásra.

A kínai ipar már rámozult az átalakítók gyártására...
A kínai ipar már rámozdult az átalakítók gyártására... [+]

Ahogy azt korábban megírtuk, az USB Type-C csatlakozóval ellátott headsetek, fejhallgatók lelke az úgynevezett MPU-k (multifunkciós feldolgozó egységek, azaz multi function processing units) lesznek, amelyek nagyban meghatározzák majd az adott eszköz hangminőségét és elérhető funkcióit. Ezek az MPU-k felelnek majd a szinkronizálásért, a D/A átalakításért, a zajszűrésért, valamint az olyan egyszerű dolgokért is, mint a hangerő, mikrofon kiemelés és még sok minden más. Ilyen MPU-kat gyárt a Conexant, és állítólag nem lesznek drágák, így nem növelik jelenősen a kész termék árát, de azért pici áremelkedésért cserébe plusz funkcionalitást is kaphatunk. Érdekes lesz majd látni, hogy miként alakulnak az árak és az egyes MPU-k mikre lesznek képesek a idő előrehaladtával.

Mindenesetre az árakról egyelőre korai még vitázni, hiszen egyelőre korai a jól megszokott aljzat halálát vizionálni vagy az USB Type-C Audio sikerét kommunikálni. Mindenesetre voltak már próbálkozások a jack elhagyására (hogy csak a legújabb iPhone-t említsük), de a szabvány publikálása után szinte biztosra vehető, hogy megkezdődik a 3,5 milliméteres csatlakozók folyamatos leépítése. Már csak azért is, mert az Intel mellett olyan nagyágyúk is kivették a részüket a szabvány elkészítésében, mint az AMD, Apple, Qualcomm, Google, Logitech, vagy éppen a Microsoft. Ennek ellenére egy hosszú folyamat lesz, aminek csak a küszöbén állunk, azaz a váltás és a jack kihalása évekig elhúzódhat, sőt minden bizonnyal a technológiák még párhuzamosan is futnak majd egy darabig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés