2018. február 24., szombat

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Elkészült az Embedded DisplayPort 1.4

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A VESA véglegesítette az eDP 1.4b szabványt, amely apróbb újításokat kínál a korábbi eDP 1.4a specifikációkhoz.

A Video Electronics Standards Association, azaz a VESA még az év elején jelentette be, hogy elkészült az eDP 1.4a-s szabvány, amelyről az alábbi hírben részletesen be is számoltunk. Most azonban a konzorcium ezt rohamtempóban frissítette, így máris elérhető az eDP 1.4b, amely az eDP 1.4a opció főbb tulajdonságait megtartotta, és pár fontosabb újítással kiegészítette.

Hi​r​detés​

Az eDP 1.4a képességeit nem részletezzük újból, hiszen a linkelt hír erről pontos képet ad, így ezúttal csak az újításokat vesszük sorra. Az eDP 1.4b legfontosabb célja az implementálási költségek csökkentése. Ennek érdekében kiegészült a panel önfrissítéséhez használt az úgynevezett Selective Update protokoll. Eddig a Selective Update parancs csak az X koordinátákat tartalmazta (gyakorlatilag a pixeloszlopokat vette csak figyelembe), de ez most kiegészült az Y koordinátákkal is (vagyis a pixelsorokkal). Ennek azért van jelentősége, mert ilyen formában a képkocka egy része anélkül frissíthető precízebben, hogy diszkrét kvarckristály vagy kristály oszcillátort kellene használni, amelyeket egyébként a korábbi szabvány megkövetelt. Csökkent a Selective Update régió X és Y koordinátájának tagoltsága is, amely szintén alacsonyabb költségeket eredményez.

Finomítások történtek még az MSO (Multi-SST Operation) szolgáltatásban, valamint a DSC (Display Stream Compression), az ALPM (Advanced Link Power Management) és az segédcsatorna-alapú képkocka szinkronizáció használatában is. Ezek egy része a rendszerdizájn egyszerűsítését célozza.

A fentiek mellett az eDP 1.4b szabvány hivatalos neve mostantól Embedded DisplayPort 1.4, vagyis a gyártóknak így kell majd feltüntetni a termékek leírásában az interfészt. Ez persze nagyrészt csak formai változás, az eDP jelzés sem zavart igazából senkit, de való igaz, hogy a felhasználó ebből a rövidítésből csak sejthette, hogy DisplayPort interfészről van szó.

Gyártók, szolgáltatók

Hi​r​de​t​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.