Végleges a DisplayPort 1.4-es szabvány: jöhet a 8K-s felbontás 60Hz-en

A VESA bejelentette a DisplayPort 1.4-es szabványt, ami a 2014-ben bemutatott DisplayPort 1.3 utódja lesz – majd valamikor 2018-ban vagy utána. A helyzet ugyanis az, hogy rendkívül kevés hardver van a piacon, ami kompatibilis és kihasználja az 1.3-as szabványban rejlő lehetőséget, így az 1.4 egyelőre korainak mondható a felhasználók számára, az iparágnak azonban jó előre tudnia kell a részleteket.

Az új verzió egyik újdonsága, hogy implementálták a korábban már többször említett és alaposan kivesézett VESA Display Stream Compression (DSC) vizuálisan veszteségmentes tömörítési technológiát, annak is az 1.2-es verzióját, ami egyébként az Embedded DisplayPort (eDP) 1.4b specifikációjában már szerepel. Az akár 3:1 tömörítési arányú eljárás a VESA szerint lehetőséget ad a 8K felbontású HDR deep color anyagok továbbítására 60 képkocka/másodperc mellett, tehát a 4K-s HDR deep color 120 Hz-en is átvihető. Mindeközben persze megmaradnak a DisplayPort 1.3 előnyei és az extra protokollok által kínált rugalmasság, mint például a DisplayPort Alt mód USB Type-C konnektoron keresztül.

Új funkcióként a VESA a FEC hibajavítást, a HDR metaadatok átvitelét és a kiterjesztett hangátvitelt sorolja fel. A FEC értelemszerűen a tömörített adatátvitel hibatűréséért felel, a HDR-t érintő rész pedig a metaadatok számára hoz létre egy másodlagos adatcsatornát, ami a CTA 861.3 szabvány támogatásához szükséges – többek között ez jól jön a DisplayPort és HDMI 2.0a protokollok közötti konverzió során, és a későbbi HDR szabványok támogatásánál. Végül a kiterjesztett audioátvitel is jön, amivel a DisplayPort 1.4 immáron akár 32 hangcsatornát és 1536 kHz-es mintavételi frekvenciát is támogat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés