Hirdetés

Szerelhető LCD-PC az ECS jóvoltából

Az Intel még márciusban beszélt az LCD-PC-ket érintő szabványosítási tervekről, melyek az idei Computexen testet is öltöttek. Az egybegépek jelenleg komoly húzóerőt képviselnek az asztali PC-k piacán, és az eladási adatokat folyamatosan növekednek, így a gyártók számára a szabvány mielőbbi megalkotása nagyon is fontos folyamat, hiszen ezzel csökkenthető a termékek előállítási költsége. Szintén előnyös tulajdonság, hogy egy specifikált alaplapi szabvány mellett maga a felhasználó is össze tudja rakni az all-in-one konfigurációt az egyéni igényeknek megfelelően, pont úgy, ahogy egy hagyományos házba szerelt PC-t. Az Intel a thin Mini-ITX platformot dolgozta ki, melyet úgy néz ki, hogy a gyártók el is fogadtak. A hírek szerint a PC-s piac résztvevői közül egyedül az AMD kifogásolta azt, hogy az alaplap kialakítása ellehetetleníti a dedikált GPU alkalmazását, és a végleges specifikációk alapján ezen a ponton sajnos nem történt változás, vagyis a thin Mini-ITX platform esetében kötelező olyan chipre építeni, ami tartalmaz integrált grafikus processzort.

Az ECS G11 az első olyan termék, ami a thin Mini-ITX szabványra épül, vagyis ebből a szempontból úttörőnek számít az egybegépek piacán. Az ECS a terméket egyelőre csomagban árulja, vagyis magához a 21,5 colos, LED-es háttérvilágítású, Full HD-s felbontást támogató kijelzővel felszerelt házhoz jár egy thin Mini-ITX-es alaplap is, ami a H61-es vezérlőhidat használja. Erre azért van szükség, mert ez a piac még csak most indul be, így a különálló thin Mini-ITX-es alaplapok, illetve a hozzá való monitoros házak nem terjedtek még el az üzletekben, de az Intel várakozásai szerint ez hamarosan megtörténik, és akkor az alaplap kiválasztásában is szabad kezet kaphatnak a vásárlók.

Az 565 x 440 x 60 mm-es masina alapjai LGA1155-ös processzort tesznek lehetővé, ráadásul ügyelni kell arra, hogy CPU maximum 65 wattos TDP osztályba sorolt modell legyen, mivel a hűtés a 95 wattos egységekkel nem oldható meg. A DDR3 szabványú memória SO-DIMM kialakítású lehet, és maximum 8 GB-os kapacitás a megengedett. Mint fentebb említettük az alaplapi szabvány nem ad lehetőséget a dedikált GPU beépítésére, így a processzorba integrált megoldással kell beérni, mely HD Graphics 2000 vagy 3000 lehet, függően a CPU típusától. Az ECS a hűtőrendszerről gondoskodik, így ezt csak fel kell szerelni. Az alaplapon nyolccsatornás hangkodek található, továbbá alapfelszereltség a gigabites Ethernet, a HDMI kimenet, a négy darab USB 2.0-s aljzat és a kártyaolvasó is, illetve a 150 wattos tápegység is a csomag része. Wi-Fi adapter vagy tunerkártya beépítésére is van lehetőség a mini PCI Express csatoló felhasználásával. Az adattárolásról egy 3,5 hüvelykes SATA felületre köthető merevlemez gondoskodhat, míg a szintén SATA aljzatú optikai meghajtó slim kialakítású lehet. Az ECS a termék összeszerelését az alábbi videóban részletezi:

Az 1,3 megapixeles webkamerával és 5 wattos sztereó hangrendszerrel felszerelt újdonsághoz nem jár operációs rendszer, hiszen csak egy monitoros házról, és egy alaplapról van szó, vagyis nem lenne mire feltelepíteni, de a vállalat a Windows 7 valamelyik verziójának telepítését javasolja. A fekete, rózsaszín és ezüst színben érkező ECS G11 forgalmazása hamarosan megkezdődik, az ajánlott fogyasztói árról azonban még nincs információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ECS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés