Hirdetés

Computex 2011: az Intel PC-s tervei

Tovább robog a Computex, és vele együtt a gyártók is. Az Intel a legnagyobb bejelentéseken már túl van, de ez nem azt jelenti, hogy még nem tartogatnak újdonságot. A vállalat számos tervet, illetve koncepciót leplezett le a kiállítás alatt. Az egyik legnagyobb visszhangot az úgynevezett thin Mini-ITX platform kapta, mely elsősorban az LCD-PC-k szabványosítását célozza meg. Az Intel már korábban leleplezett ezzel kapcsolatban egy tervezetett, melyről be is számoltunk. A szabvány úgy néz ki, hogy jó úton halad a megvalósítás felé, mivel az egységes platform minden érintett számára előny.

Az Intel be is mutatta az egyik mintát, melyre kifejezetten vékony egybegépek építhetőek. Az alaplap nagyon sokban hasonlít az eredeti Mini-ITX szabvány specifikációihoz, de a thin, azaz a vékony jelző utal a nem túl magas kiépítésre. Ez teszi lehetővé, hogy az LCD-PC-k vékonyak maradjanak. A gyártó prezentálta a HTS1155LP jelzésű tesztplatformot is, melyen látható volt a hűtés kivitelezése is. Ez a rendszer ugyan nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a belső elrendezést tökéletesen mutatja.

Intel HTS1155LP tesztplatform
Intel HTS1155LP tesztplatform (forrás: Anandtech) [+]

A gyártók üdvözlik a thin Mini-ITX platformot, hiszen sokkal egyszerűbbé teszi számukra az LCD-PC-k tervezését. A szabványos alapok már csak azért is szükségesek, mert az egybegépek terjedése továbbra is növekvő ütemet mutat, így a tervezési és gyártási költségeket vissza kell fogni, és ehhez egy egységes, specifikált szabvány tökéletes alapot biztosít. Az egyetlen felmerült kérdés a VGA-k beépíthetősége volt. A thin Mini-ITX platform a tervezett specifikációk szerint nem ad lehetőséget az MXM modulok alkalmazására, de ez az Intel szerint nem jelent problémát, mivel a dedikált GPU-k beépítése aránytalanul magas előállítási költséget eredményez, így sok gyártó már most is eltekint ettől a lehetőségtől.

Intel thin Mini-ITX
Intel thin Mini-ITX (forrás: Anandtech) [+]

A végleges specifikációk elfogadása még várat magára, de pár vállalat már idén jelentkezhet thin Mini-ITX platformra épülő egybegéppel. Valószínűleg 2012-ben már kész lesz a végleges tervezet is, ami az LCD-PC-k gyártásának fajlagos költségét csökkentheti, így a gyártók alacsonyabb árcédulákat is megengedhetnek.

Intel passzív LCD-PC 95 wattot fogyasztó CPU-val
Intel passzív LCD-PC 95 wattot fogyasztó CPU-val (forrás: Anandtech) [+]

Ha már az egybegépeknél tartunk, akkor az Intel bemutatott egy érdekes koncepciót, mely lehetővé teszi olyan LCD-PC-k építését, amelyekben egy 95 wattos TDP fogyasztással rendelkező lapka hűtése is megoldható teljesen passzív alapokon. A Santa Clara-i óriáscég erre pár szabadalmaztatott hűtési technológiát dolgozott ki, melyet természetesen licencelhetnek a partnerek. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a termék meglehetősen vaskos lesz, és a tömege sem kedvező az aktív hűtéssel dolgozó megoldásokhoz képest. Ettől függetlenül a koncepció érdekes, és valószínűleg pár gyártó építeni is fog rá.

Intel Nikiski
Intel Nikiski (forrás: Anandtech) [+]

Végül előkerült a Nikiski néven emlegetett koncepció, ami alapvetően egy notebook átlátszó érintőképernyővel. Ez lehetővé teszi, hogy a termék az összecsukása után is vezérelhető maradjon a belül működő kijelző egy kis részén. Ezt a megoldást az Intel csak a Haswell megjelenése után veti be, vagyis leghamarabb 2013-ban. Alapvetően ez az oka annak, hogy sokkal több információt nem mondtak a felhasználási lehetőségekről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés