Durván megtömheti GeForce-okkal a felsőházat az NVIDIA

A GeForce RTX 3070 fölé három új modell is készül, és ezek a 10 GB-os GeForce RTX 3080 végét jelenthetik.

Az NVIDIA érdekes módon átalakítja a GeForce RTX 30-as sorozat felsőházát. A gyártóktól kapott adatok alapján a GeForce RTX 3070-ig jónak tűnik a termékskála, de a 10 GB-os GeForce RTX 3080 esetében már problémák vannak. Ironikus módon nem a teljesítmény a gond, hanem az előállítási költség, ami 699 dolláros listaár mellett egyszerűen túl magas. Ez várhatóan rövidebb távon nem is fog csökkenni, így a GA102-es lapka ugyan megmarad, de új árszintre kerül a legkisebb modell.

A GeForce RTX 3090 továbbra is a csúcskategóriát képviseli, de nagyjából 1000 dolláros szintre jön egy 20 GB-os, GA102 GPU-t használó GeForce, ami alig lesz gyengébb nála, bár a memóriabusz meg lesz kurtítva, és ez jár némi teljesítményveszteséggel. Van azonban egy másik variáns is, ami felfogható egy 12 GB-os GeForce RTX 3090-nek, és ez is 1000 dollár környékére készül. Bevalljuk, hogy ezt nem nagyon értjük, elképzelhető, hogy nem jelenik meg mindkét fejlesztés, de akár az is, hogy az NVIDIA a felhasználókra bízza, hogy a több memóriát vagy a nagyobb sebességet választják. Fontos kiemelni, hogy minden esetben GDDR6X memóriáról van szó.

A 10 GB-os GeForce RTX 3080 helyére jön a régóta pletykált GA103-as lapka. Ez alapvetően 384 bites memóriabuszt kap, de kevesebb multiprocesszor található benne, amivel a kiterjedése befért 500 mm² alá. Ennek hála olcsóbban gyártható, viszont a tervezett modell 320 bitre lesz korlátozva, és marad a 10 GB-os GDDR6X memória is. Egyszerűen többre nincs lehetőség, mivel árban a 700 dolláros szint van megcélozva, és nagyon fontos, hogy ezen a fejlesztésen a partnerek pénzt is tudjanak keresni.

Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy miért, de létezik egy 256 bites verziója is a GA103-nak, amin 8 GB-nyi GDDR6X memória van. Elképzelhető, hogy ezzel a vállalat a GA103 mobil felhasználását teszteli, és ennek egy megfelelő fogyasztási osztályon belül lehet is értelme.

Lényeges adalék, hogy a GDDR6X memória tekintetében egy darabig még marad az 1 GB-os opció. Bár a Micron dolgozik a 2 GB-os variánson, de egyhamar nem kerül gyártásba, így az év első felében még be kell érni a kisebb kapacitással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés