Csendben debütált a Radeon HD 6790

Az AMD a mai napon bemutatta a Radeon HD 6790 jelzéssel rendelkező VGA-ját, mely a Northern Islands sorozatot egészíti ki. A termék a középkategóriás Barts chipre alapoz, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiájával készül, ám az újdonság alapvetően a felhasználóbarát árazással szeretne hódítani, így az alkalmazott lapkák nem teljes értékűek, azaz az AMD számos egységet letiltott bennük, amivel visszafogják a teljesítményt.

A Barts eredetileg 14 darab 80 utas shader tömbbel rendelkezik, melyekhez egy-egy textúrázó blokk kapcsolódik. A HD 6790 esetében ebből 10 aktív shader tömb marad, ami azt jelenti, hogy a kártya 800 shader processzorral és 40 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornával rendelkezik. A ROP blokkok száma is nyolcról négyre csökkent, így ez összesen 16 blending és 64 Z mintavételező egységet eredményez. A memóriabusz szélessége 256 bit marad, amit úgy ért el az AMD, hogy a Barts eleve olyan 64 bites memóriacsatornákat alkalmaz, melyekhez két darab ROP blokk kapcsolódik közös másodlagos gyorsítótár társaságában. A letiltás minden csatorna egy blokkjára vonatkozik, így a memóriabusz csonkítása nélkül is kivitelezhető a kapacitás felezése.

Az AMD referenciaajánlásai szerint lapka 840 MHz-es magórajelen üzemel, így 1,34 TFLOPS-os elméleti számítási kapacitással rendelkezik. A fedélzeti memória 1 GB kapacitású lehet, és 4,2 GHz-es effektív frekvencián ketyegő GDDR5-ös lapkákból épülhet fel. Fontos megjegyezni, hogy az AMD a Radeon HD 6790 esetében nem épített referenciakártyát, így a gyártók – némi minőségre és fogyasztásra vonatkozó megkötéstől eltekintve – szabad kezet kapnak. Az energiaigény tekintetében a tervezett termékeknek 20 wattos fogyasztást kell produkálniuk a terhelésmentes időszak alatt, míg a maximális energiafelhasználás nem lehet magasabb 150 wattnál. Az utóbbi érték egy abszolút maximumnak tekinthető, így ettől bármelyik gyártó eltérhet, de szigorúan csak negatív irányban.

A Radeon HD 6790 150 dolláros árcédulával érkezik, így a GeForce GTX 550 Ti ellen szánja az AMD. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az utóbbi termék ilyen ár mellett messze nem tett jó benyomást ránk, mivel a teljesítménye jelentősen elmaradt az alig drágább GeForce GTX 460-tól. A kereskedők ezt természetesen érezték, így az NVIDIA számkivetett GeForce kártyája jobb helyeken már 130 dollárért is megtalálható. Az AMD megoldása a teljesítmény tekintetében túlmutat a konkurens GeForce kártyán, de a valós árcédulák alapján drágább is. A sebesség tükrében azt lehet mondani, hogy a GeForce GTX 550 Ti 120, míg a Radeon HD 6790 140 dolláros áron lenne értékelhető alternatíva. Amíg ezek az árszintek nem állnak be, addig mindkét VGA-ra használható a számkivetett jelző. Az új GeForce-nál nem sokkal drágább a kifutó szériának tekinthető GeForce GTX 460 768 MB-os változata, és nem mellesleg jelentősen gyorsabb. A Radeon HD 6790 sem éri meg 150 dollárért, mivel 10 dollárral drágább a Radeon HD 6850, ami az összes bekezdésben említett megoldást könnyedén legyorsulja. Valószínűleg a Radeon HD 6790 azért születhetett meg, mert a Geforce GTX 550 Ti kártyára válaszolni kellett valamivel. Persze stílszerűen az új Radeon sem váltotta meg a világot, ahogy a megjelölt konkurens sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés