A Cray újra a csúcsra törhet az XK6-tal

Hirdetés

A Cray bejelentette, hogy hamarosan elkészül az XK6 jelzésű rendszer, ami a vállalat következő szuperszámítógépének alapja lehet. A gyártó nagy múltra tekint vissza ezen a piacon, hiszen a Jaguar néven ismert masina sokáig a legerősebb nagyvasnak számított, ám az elmúlt évben letaszították a trónról. Az új generációs XK6 lényegében az aktuálisan elérhető legjobb technológiákra fog épülni, és egyfajta hibrid rendszer lesz x86-os processzorokkal, valamint CUDA platformmal kompatibilis Tesla kártyákkal.

Cray XK6
Cray XK6

A vállalat elmondása szerint egy XK6-os kabinetbe maximum 96 darab új generációs AMD Opteron processzor kerülhet, melyek az új Bulldozer architektúrára épülhetnek, és egyenként 16 magot, illetve máshogy fogalmazva 8 modult kínálhatnak. Az alkalmazható CPU-k hivatalos bemutatkozása csak a nyár vége felé esedékes, így a Cray nem szolgálhatott pontos paraméterekkel, de részletezték, hogy az XK6 legnagyobb előnye, hogy támogatja a régóta várt FMA4 utasítást, aminek használatával a kritikus számítások eredményei pontosabbak lehetnek, emellett elérhető az AVX utasításkészlet is. A cGPU szerepét a Fermi architektúrára épülő GF110-es lapka tölti be, melyből szintén 96 darab kerülhet egy kabinetbe. A Cray név szerint a Tesla X2090-es kártyákat használja, mely a nemrég bemutatott M2090-es modell módosított változata. A specifikációk tekintetében a két termék megegyezik, és csak méretbeli eltérés van, mivel az X2090 kiterjedése kisebb. A cGPU egyébként 6 GB GDDR5 memóriát alkalmaz, melyet 178 GB/s-os tempóval ér el, a dupla pontosság melletti számítási teljesítménye pedig 665 GFLOPS.

A Cray XK6-os modulja négy processzort és négy darab Tesla kártyát használ, a modulok közötti összeköttetést pedig a Gemini interfész biztosítja két interconnect processzor segítségével. Egy XK6-os kabinet elméleti teljesítménye 70 TFLOPS, és rengeteg kabinet köthető össze, vagyis egy esetleges szuperszámítógép bőven túlszárnyalná a trónhoz szükséges 2,6 PFLOPS-os teljesítményt. A Cray az XK6-hoz biztosítja majd a saját OpenMP-n alapuló fejlesztői eszközeit, valamint az NVIDIA CUDA SDK-t, továbbá a rendszer programozható az OpenCL 1.1-es felületen keresztül is.

Cray XK6 pengeszerver
Cray XK6 pengeszerver

A Cray az XK6 hivatalos startját az év második felére ígéri. Az első megrendelő a Svájcban található Swiss National Supercomputing Centre (SNSC). Az XK6 elérhető lesz blade konfigurációban is, amiben nyolc AMD Opteron processzornak és négy Tesla kártyának van hely.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Cray

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés