Feltört az NVIDIA a szuperszámítógépek között

A top500.org szokásához híven frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát. Az elmúlt évhez képest jelentős változások történtek, ugyanis az Oak Ridge National Laboratory központjában található Jaguar, lecsúszott az első helyről. A Cray tehát bosszankodhat, ám Kína örül, ugyanis a nemrég bemutatott Tianhe-1A trónra került. Az utóbbi masinában rengeteg Tesla M2050-es cGPU van, ami nagy jelentőséggel bír az NVIDIA számára. A Fermi tehát hozta azt, amit vártak tőle. A PC-ben ugyan nem szerepel túl jól, de az architektúrát elsősorban a professzionális piacra és a HPC szerverekbe tervezték, ahol bizony jelentős előnyöket tud felmutatni a konkurens megoldásokhoz képest.

Hirdetés

A fentiek alapján talán nem véletlen, hogy a dobogó harmadik versenyzője is Tesla termékeket használ. A Nebulae névre hallgató monstrum a sencseni szuperszámítógép-központban található, ami természetesen Kínában van. Az Intel Xeon processzorokból és C2050-es Tesla cGPU-kból felépülő rendszer a Linpack tesztprogramban 1,27 PFLOPS-os teljesítményt nyújt, és mindezt 2,5 megawattos fogyasztás mellett. A bronzéremről ugyan lecsúszott a TSUBAME 2.0, ám igazán megérdemel egy különdíjat, ugyanis az alig 1,4 megawattos fogyasztásához 1,19 PFLOPS-os Linpack teljesítmény társul, ennek megfelelően az élmezőny leghatékonyabb megoldása. A TSUBAME 2.0 Japánban található, mégpedig a Tokiói Műszaki Egyetemen. A gépezet egyébként Intel Xeon processzorokat és NVIDIA Tesla kártyákat használ.

Kína és az ütőkártyájuk
Kína és az ütőkártyájuk

Az ötödik helyre a Hopper került, ami egy Cray XE6-os rendszer 12 magos Opteron processzorokkal. A kaliforniai nemzeti energiakutató intézetben működik, és 1,05 PFLOPS-os teljesítményre képes a Linpack tesztprogram alatt. Európa a hatodik helyen képviselteti magát a Franciaországban található Tera-100 segítségével, amely a francia atomenergia-hivatal masinája. A múlt évben második helyen végzett PowerXCell és Opteron processzorok kombinációjából álló Roadrunner már csak a hetedik helyre volt jó, de mentségére legyen mondva, hogy az új mezőny tényleg nagyon erős.

Feltörőben Kína és előtérben a GPU-s gyorsítás

Bár meglepetés nem ért senkit az Egyesült Államok számára mindenképpen intő jel, hogy a dobogón két kínai gép is szerepel. További érdekesség, hogy egyre több új gép alkalmaz GPU-s gyorsítást. Az NVIDIA rendkívüli mértékben tolja a GPGPU szekerét, melynek eredménye 10 darab Tesla kártyákra épülő rendszer. Előreláthatólag ez a trend fokozódni fog, hiszen a Fermi architektúrára épülő cGPU-k kisebb energiaigény mellett képesek elképesztő teljesítményre. Az operációs rendszerek esetében nem meglepő a Linux elsöprő fölénye, míg a második helyen a Unix áll. A PC-s piacon népszerű Windows itt csak a futottak még kategóriába tartozik, ugyanis csak öt gép esetében alapoznak a Microsoft termékére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés