Computex: Hírek a Transmeta háza tájáról

A Transmeta a Computex alkalmából bejelentette Efficeon nevű processzorának mintegy 46 százalékkal csökkentett méretű változatát. A mindössze 21 x 21 mm-es tokozásban helyet foglaló TM8620 lapkát a gyártó a kiemelkedő teljesítmény/üzemidő-mutatót igénylő, passzív hűtéssel is elboldoguló mobil és beágyazott rendszerekbe szánja. Az 592 kivezetéssel rendelkező, OBGA tokozású lapka 192 KB (128 KB utasítás, 64 KB adat) elsőszintű és 1 MB másodszintű gyorsítótár fölött rendelkezik, és 900–1100 MHz-es órajelen üzemel. A többi Transmeta processzorhoz hasonlóan ez a chip is magában egyesíti a processzor és a north bridge funkcióit, vagyis DDR memóriavezérlőt, AGP interfészt és Hyper Transport kontrollert is tartalmaz. Az X86-szoftverkompatibilis lapka támogatja az MMX, az SSE és az SSE2 utasításkészleteket. A processzort a TSMC gyártja 0,13 mikronos technológiával, a tömegtermelés 2004 közepén indulhat be.

A TM8620 bejelentésével egyidőben az ULI Electronics bemutatta a kifejezetten ehhez a processzorhoz kifejlesztett M1563S jelzésű south bridge-ét. A lapka 23 x 23 mm-es méretével igazodik a processzor által megcélzott alkalmazások követelményeihez. A kommunikációért felelős chip a CPU-hoz Hyper Transporttal kapcsolódik, szolgáltatásai között energiaforrás-gazdálkodás is szerepel. Egyebek mellett hat USB 2.0, Fast Ethernet és szoft-modem interfészeket biztosít, továbbá Memory Stick és Secure Digital memóriakártya-vezérlővel is ellátták. A south bridge gyártása már júniusban megkezdődik.

Bár az Efficeon AGP4X interfésze fejlettebb grafikus processzorok alkalmazását is lehetővé teszi, a Transmeta és az ATI között most olyan megállapodás született, amely biztosítja a Radeon család bizonyos tagjainak a szállítását legalább 2005-ig. Erre azért van szükség, mert a beágyazott megoldások piacán, ahol a Transmeta különösen kedveltnek számít, hosszabb termékciklusokkal kell számolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés