Computex: a helyszínről jelentjük...gaming, startup és IoT minden mennyiségben!

Minden eddiginél nagyobb show lesz az idei, mivel a PC-s hardvereken felül új irányba is nyitott a kiállítás.

Helyi idő szerint reggel 10-kor kezdődött a 36. Computex kiállítás, mely idén idén hivatalosan május 31-én kezdődik, majd június 4-én délután zárja a kapuit. A mai, azaz nulladik napon – szokás szerint – a TAITRA, azaz a Tajvani Külkereskedelmi Fejlesztő Tanács nemzetközi sajtótájékoztatója a legelső esemény, melyet később több gyártó sajtója követ, de ezekről majd később.


[+]

Ahogy eddig minden évben, úgy most is Mr. Walter Yeh, a TAITRA ügyvezető alelnöke osztotta meg a kiállítással kapcsolatos információkat, köztük számos érdekes statisztikát. Ebből megtudhattuk, hogy az idei évben 1602 kiállító 5009 standot állított fel. Ez kicsit gyengébb, mint a tavalyi, viszont jól példázza a nemzetközi érdeklődést, hogy az említett 1602 kiállító 30 országból érkezett, ami rekordnak számít. Érdekességként megemlítették, hogy a kiállítók 26 százaléka először van jelen a Computexen.

Mr. Walter Yeh
Mr. Walter Yeh [+]

A legfontosabb újítás, hogy az idei esemény magját három helyszínen négy nagy téma adja: IoT, innováció és startup, üzleti megoldások, illetve a minden eddiginél fontosabb gaming, melynek része az eSport, a tuning és a játékra kihegyezett live streaming szolgáltatások (konkrétan a Twitch, mely az esemény támogatója is).

Több gyártó már tavaly megjósolta, hogy a játékosoké lesz az egyik legfontosabb szegmens, amit jól példáz, hogy 2015-ben a tejes piac, azaz "global gaming" kilenc százalékot nőtt (ebben benne vannak a tabletes és kézikonzolos játékok, a webes játékok, MMO-k, casual game-ek stb.). A számok nyelvén ez 91,5 milliárd dolláros plusz forgalmat jelent, mely egyáltalán nem elhanyagolható.


[+]

Hasonlóan szépen, pontosabban mondva a várakozásoknak megfelelően növekszik az IoT, azaz Internet of Things szegmens (mely olyan részekből áll ma már többek között, mint a biztonság, az okos otthonok és szórakoztatás, a hordható eszközök, a 3D nyomtatás, a gépjármű elektronika, stb.) is, és a trend 2019-ig szinte egészen biztosan ez lesz. Ez, valamint a tény, hogy olyan nagy szereplők vannak jelen a piacon, mint az Audi, Mercedes, Siemens, ASUS, Acer, TSMC, magyarázza, hogy a Computex keretén belül miért emelték be a kiállítás témái közé ezt a szektort SmarTEX név alatt.

Szintén új az InnoVEX, mely kifejezetten a startupokra koncentrálnak, és ezt is gőzerővel támogatja a tajvani kormányzat. Elmondásuk szerint Tajvan több szempontból is kedvező hely az induló cégeknek, hiszen az anyagi támogatás mellett közvetlenül elérhetőek a méretes ázsiai piacok, a szellemi tulajdon védelme, rendelkezésre áll egy teljes ICT beszállítói lánc, nagy tapasztalatuk van abban, hogy egy tervből gyorsan készítsenek prototípust, valamint a gyártásban is. Éppen ezért a Computex keretein belül most teret biztosítottak a cégeknek, hogy bemutassák saját ötleteiket és üzleti partnereket szerezhessenek. A kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy 217 kiállító érkezett 22 országból.


[+]

Ezenkívül még lesznek betétrendezvények, mint a CPX konferencia, az e21 és a Microsoft fórum. Zárásként hivatalosan is kiosztották az idei Computex d&i (dizájn és innováció) díjakat, melyet 2008. óta az iF segítségével bonyolítanak le. Idén két új kategóriában, a hordható technológia és okos alkalmazások/eszközök mellett az okosotthon és biztonság területen is osztottak díjakat. Összesen a 108 cég nevezett 253 termékkel, melyből 87 (46 gyártótól) kapott valamilyen elismerést. Ezen termékek fotóit (a cikkben szereplő bármely képre kattintva elérhető) galériában gyűjtöttük össze, kommentár nélkül.


[+]

A Computex nulladik napja az ASUS és a ROG sajtótájékoztatójával folytatódott, így hamarosan ezekről is számot adunk!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés