Computex 2016: elhozta a GigaDSL ígéretét a Qualcomm

Az vállalat Atheros divíziója gigabites sebességet adna a kiépített telefonvonalaknak.

A Qualcomm az idei Computexre egy nagyon érdekes bejelentéssel készült, ugyanis két olyan lapkát is bemutattak, amelyek egy komoly iparági problémára reagálhatnak. Manapság az internetszolgáltatók a legfontosabb területekre optikai kábelt húznak ki, de a csomópontokból a felhasználók felé még pár száz méter szokott lenni, amit már nehezebb megoldani. A legjobb opció az lenne, ha a már kiépített hálózatot be lehet fogni, de ez rendkívüli mértékben limitálhatja a csomópontig igen extrémnek számító adatátviteli sebességet.

A Qualcomm célja az volt, hogy a kiépített és legtöbb esetben meghagyott POTS, azaz plain old telephone service vonalakat úgy be lehessen fogni, hogy ezeken a csomópontból a felhasználóig kihozható legyen akár az 1 Gbps-os adatátviteli sebesség is. Erre a célra készültek a QCO5700 és a QCM5720 jelzésű lapkák, amelyek a távolvégi áthallás csillapításával, illetve az átvitel sávszélesség növelésével hatékonyabban használják ki az elérhető csatornákat, így biztosítva végeredményben nagyobb adatátviteli sebességet.

A Qualcomm szerint a konstrukciójuk nagy előnye, hogy alapjaiban is a már kialakított VDSL szolgáltatások direkt cseréjére készültek, vagyis elég a végponti hardvereknél áttérni az új, természetesen az adott környezetnek megfelelő platformokra, és a GigaDSL már üzemképes is lesz. Ez nagymértékben csökkenti a szolgáltatók beruházási költségeit, hiszen továbbra is használhatók maradnak a kiépített csatornák.

A GigaDSL-t elsődlegesen az IPTV-ket szolgáltató cégek vehetik majd igénybe, hiszen a VDSL-ről a képfelbontás növelésével érdemes továbblépni. Ugyanakkor tulajdonképpen világszinten széleskörű probléma, hogy az utolsó pár száz méteren nem elég jó a kiépített hálózat, és ilyen körülmények között a GigaDSL a legegyszerűbb lehetőség a probléma megoldására, ezzel pedig a komolyabb fejlesztések elhalasztására.

Előzmények

Hirdetés