Computex 2012: Samsung Series 5 újdonságok – dokkolás, hajtogatás, tapicskolás

Várható volt, hogy a Samsung nem fogja hagyni, hogy az Acer, az Asus és az MSI elhappolják az újdonság varázsát, ezért a koreai gyártó is mindent bevetett, hogy felkeltse az expóra látogatók figyelmét. Ebben az írásban most vegyük sorra, milyen említésre méltó újdonságok érkeztek a Series 5 családba!

Samsung Series 5 Hybrid PC
Samsung Series 5 Hybrid PC (forrás: PROHARDVER!) [+]

Elsőként itt van például a Series 5 Hybrid PC, amelynek koncepciója leginkább az ASUS Transformer sorozatára hasonlít. A szerkezet alapból csak egy táblagép, de fontos leszögezni, hogy belsejében nem ARM architektúrára alapozó konfiguráció, hanem egy teljes értékű, x86-os platform lapul. A specifikációról egyelőre semmilyen részletet nem árultak el, egyes források viszont azt állítják, hogy minden bizonnyal egy kétwattos processzorral dolgozó Intel Clover Trail rendszer teljesít benne szolgálatot, ami a PowerVR SGX sorozatú IGP-t is maga után vonja. A 11 hüvelykes kijelző vélhetően Full HD-s (1920x1080 pixel) felbontású, emellett a termék oldalán kártyaolvasó, USB 3.0-s port és SIM aljzat sorakozik, valamint egy 2 és egy 8 MP-es webkamerapárt is kapott a kiállított példány. Persze semmi nincs kőbe vésve, és sok a találgatás is, de a fő csapásvonal ezekből az adatokból már kisilabizálható.

Samsung Series 5 Hybrid PC
Samsung Series 5 Hybrid PC (forrás: PROHARDVER!) [+]

A tábla PC viszont attól lesz Hybrid, hogy mellékelnek hozzá egy billentyűzetes dokkolót is, amelyek furcsa módon mágnesesen „ragaszkodnak” egymáshoz. Akiknek sikerült a helyszínen megtapogatniuk, azok azt állítják, hogy ettől függetlenül elég stabilan tartja a dokkoló a masinát, véletlenül egyszer sem csusszant ki, elmozdításához direkt erőfeszítésre van szükség. Az univerzális használatot tovább fokozza, hogy az S-Pen stylus és a hozzá tartozó S-Memo szoftver is a repertoár része, amely a Galaxy Note szériából már jól ismert. 9 mm-es vastagsága és 747 grammos tömege (dokkoló nélkül) kifejezetten könnyen hordozhatóvá teszi, ezek az értékek pedig úgy pláne nagyon jók, hogy egy teljes értékű, Windows 8-at futtató szerkezetről beszélünk.

Samsung Series 5 Ultra Convertible Samsung Series 5 Ultra Convertible
Samsung Series 5 Ultra Convertible (forrás: PROHARDVER!) [+]

Specifikációját tekintve valószínűleg a Series 5 Hybrid PC is az Ultrabook kategóriában indul majd útnak, de a másik két családtag, a Series 5 Ultra Touch és a Series 5 Ultra Convertible már formáját tekintve is Ultrabook. Sok szempontból nagyon hasonló a két notebook, például oldalaikon egyaránt egy USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s port, Gigabit Ethernet, HDMI, kártyaolvasó és kombinált mikrofon bemenet/fülhallgató kimenet sorakozik. A fedlap és a billentyűzet körüli rész szálcsiszolt alumínium, azonban a gépek alja műanyagból készült, cserébe egy méretes ajtó arra enged következtetni, hogy a legtöbb Ultrabookkal ellentétben könnyen hozzáférhetünk a belsejéhez.

Samsung Series 5 Ultra Convertible Samsung Series 5 Ultra Convertible
Samsung Series 5 Ultra Convertible (forrás: PROHARDVER!) [+]

Samsung Series 5 Ultra Convertible Samsung Series 5 Ultra Convertible
Samsung Series 5 Ultra Convertible (forrás: PROHARDVER!) [+]

A billentyűzet is azonos, a tapipad viszont a Convertible esetében egyetlen nagy felület, míg a Touchnál a tervezők a dedikált gombokat elkülönítettek. A Convertible érdekessége, hogy a bekapcsológomb a gép oldalára, és nem a billentyűzet mellé került, ennek még később majd lesz értelme. Kijelzőjük képátlója 13” körüli, felbontásuk 1366x768 pixel. Ezek felülete nagyon csillogós volt és a betekintési szögek sem tűntek kiemelkedően jónak, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a stand annyira ki volt világítva, hogy ezeket a tulajdonságokat nem nagyon lehetett tisztességesen megállapítani. Az érintőkijelzők érzékenysége és reakcióideje viszont nagyon jó volt, és a képváltások, görgetések is maximális folyékonysággal történtek, tehát a bennük lapuló, ismeretlen hardverkiépítés szemmel láthatóan megfelelően támogatja az új operációs rendszert.

Samsung Series 5 Ultra Touch Samsung Series 5 Ultra Touch
Samsung Series 5 Ultra Touch (forrás: PROHARDVER!) [+]

Most azonban térjünk végre rá a legfontosabb különbségre, mert míg a Series 5 Ultra Touch „csak” egy érintőkijelzős Ultrabook, addig az Ultra Convertible 360 fokban kifordítható, vagyis a billentyűzet teljesen a fedőlapra hajtható, így alakulva át tábla PC-vé. Ebben az állapotában a billentyűzet inaktívvá válik, hogy kézben tartva ne következzenek be nem kívánt gombnyomások, és mint említettük, a bekapcsológomb is ezért került az oldalára, hogy a gép tablet állapotában is elérhető legyen. Sajnos a specifikációra ezeknél a laptopoknál sem derült fény, de annyit azért lehet sejteni, hogy alapesetben 500 GB-os merevlemezzel érkezhetnek (+24 GB iSSD), de opcionálisan 128 GB kapacitású SSD is felbukkanhat a kínálatban.

Samsung Series 5 Ultra Touch Samsung Series 5 Ultra Touch
Samsung Series 5 Ultra Touch (forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés