CES 2014: SD kártya méretű lett az Intel Edison platformja

Az Intel az elmúlt év őszén leplezte le a Quark termékcsaládot, melynek első képviselője a Quark X1000-es SoC. Az akkori tervek után az idei CES-en egy tényleges platform is bemutatkozott, ami az Edison névre hallgat. Technikai értelemben még fejlesztői megoldásról van szó, de ez elsősorban csak az ökoszisztéma kialakítása céljából van így, mivel kereskedelmi forgalomban még nem bevethető a koncepció, némi fejlesztéssel és a szoftveres támogatás kiépítésével azonban később az lesz.

Hirdetés

Az Edison platform egy normál SD kártya méretével vetekszik, ami igen jónak mondható, ha azt is figyelembe vesszük, hogy támogatja a Wi-Fi és a Bluetooth interfészeket, illetve belül egy kétmagos, 400 MHz-es, x86-os processzorrész dolgozik. A rendszeren jelenleg egy módosított Linux futtatható, illetve készül egy fejlesztőkörnyezet is, amivel alkalmazásokat lehet írni a később érkező Edison platformos termékekre.

Az újdonság egyébként lényegében bármilyen viselhető eszközben bevethető. Elsősorban az okosórák piaca van megcélozva, de okosszemüvegekbe is jó, vagy bármilyen más igen apró számítógépet igénylő termékbe. Az Intel koncepciója azonban eltér attól, amit a többi cég csinál. Többek között a Samsung okosórája, illetve a Google okosszemüvege leginkább az adott okostelefon kiegészítésére jó, így önmagukban csak igen korlátozott mértékben üzemképesek. Az Edison platform azonban önmagában is elvan, azaz okostelefon nélkül is teljes értékű megoldást alkot. Nyilván az Intel számára ez egy nagyon fontos fejlesztési szempont volt, hiszen igen jelentéktelen a befolyásuk az okostelefonok piacára, így nincsenek olyan helyzetben, mint a Google vagy a Samsung, hogy bizonyos termékeket egyszerűen összekössenek a már létező platformokkal.

Az Edison önállósága egyébként előnyként is felfogható. Jelenleg igen nehéz belőni azt, hogy ténylegesen mire van szüksége a felhasználóknak, amikor viselhető eszközökről beszélünk. Ezt még talán a gyártók sem tudják pontosan. A fejlesztéseket elviszik olyan irányba, amit a prototípusok alapján értékesnek gondolnak, de a formálódó piacoknál ez vagy bejön, vagy nem. Bár jelenleg az okosórákat és az okosszemüvegeket a legtöbb gyártó az okostelefonok kiegészítőinek szánja, de van esély rá, hogy a vásárlóbázis másképp gondolkodik, és inkább önálló, de igény szerint az okostelefonokkal szinkronizálható eszközöket szeretnének. Lényegében ezt kínálja az Intel Edison.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés