Hirdetés

IFA 2013 blog: itt a Samsung okosórája, a Galaxy Gear

A Samsung tegnap este megtartott igen látványos berlini Unpacked eseményén rántotta le a leplet az új termékeiről, köztük például a Galaxy Note 3 óriás okostelefonról, valamint a Galaxy Gearről, mely utóbbi a gyártó okosóráját testesíti meg. Azonban, ahogy azt már korábban sokan sejtették, a termék nem teljesen önálló, ugyanis teljes körű kihasználásához szükség lesz egy okostelefonra is, azaz a Galaxy Gear inkább csak egy frappáns kiegészítő, akárcsak a Google Glass, mintsem önálló készülék. Ugyanakkor, míg a Glass kompatibilitása más eszközökkel igen széleskörű, addig a Galaxy Gear csupán a Samsung meghatározott eszközeivel lesz párosítható, mint a most bemutatott Note 3, valamint a Galaxy Note II, a Galaxy S III és Galaxy S4, továbbá a Galaxy Note 10.1 2014 Edition tablet.


[+]

A több színű (nem cserélhető szíjjal) választható, csuklóra pattintható víz és porálló (IP55) Gear központi eleme a fémházba burkolt 1,63 colos, 320x320 pixeles AMOLED érintőkijelző. Ez alapjaiban véve meghatározza a termék méretét, ami egyébként 36,8 mm széles és 56,5 mm hosszú, vastagsága pedig 11,1 mm. Jobban körbenézve legalább ilyen fontos a szíjba épített 1,9 megapixeles, BSI szenzoros, autofókuszos kamera, amivel a közel 2 megapixeles állóképeken felül 10 másodperces klippeket lőhetünk legfeljebb 720p felbontásban. Továbbá a Gearen helyet kapott zajszűrős dupla mikrofon és egy hangszóró is, de ezekről később...


[+]

A 73,8 grammos eszközbe ezeket úgy sikerült belepréselni, hogy a kiszolgáláshoz szükséges hardvert is el kellett még benne helyezni, ami 800 MHz-es egymagos processzorból, 512 MB RAM-ból és 4 GB-os tárolóból áll. Emellett található benne egy 315 mAh-s akkumulátor, mely 25 órára elegendő üzemidőt biztosít (sajnos vezeték nélküli töltés lehetősége nélkül), továbbá a Bluetooth 4.0 vezérlő, gyorsulásmérő és giroszkóp zárja a sort. Wi-Fi tehát a Glass-szal ellentétben nincs benne.


[+]

Bár a Gear alapvetően érintős eszköz, de található rajta egy gomb is, mellyel aktiválhatjuk például az S Voice szolgáltatást, amivel hangutasításokat adhatunk a párosított telefonnak, de akár ledukálhatunk egy szöveges üzenetet, e-mailt is. A beépített mikrofon persze nem csak erre jó, hanem a hangszóróval együtt akár hívást is le tudunk bonyolítani (ami zajos környezetben azért némi trükköt igényel majd a felhasználótól). A kijelzőn tehát a bejövő hívásokról is értesülünk, amiket fel tudunk venni vagy el tudunk utasítani, de tudunk hívást kezdeményezni a telefonkönyvből vagy akár tárcsázással. Ugyanitt értesülünk arról is, ha üzenet érkezett. Egy kisregény hosszúságú e-mailt persze nem könnyű ekkora kijelzőn végigolvasni, ám ez nem probléma, ilyenkor elég előrántani a telefont, aminek a kijelzőjén egyből az adott üzenet fog megjelenni.


[+]

Alapesetben a kezdőképernyő persze óraként funkcionál, abból is többféle témát választhatunk, és akár az aktuális időjárás kijelzésére is képes ugyanitt. Maga a kezelőfelület roppant egyszerű és grafikus szinten sincs túlbonyolítva, multitask pedig természetesen nincs. A menürendszer sem túl összetett, de törekedtek az egyszerű használhatóságra, így a különféle ujjmozdulatokkal gyorsan indíthatunk egyes funkciókat (például a kezdőképernyőn lefelé húzással a kamera appját indítjuk) és adhatunk ki parancsokat (az alkalmazáson belül a lefelé húzás a "vissza" parancsot jelenti, és hasonlók).


[+]

A limitált tárhelybe próbált a gyártó különféle extrákat beszuszakolni, mint a telefon megtalálását segítő funkció, a hangrögzítő, de sportoláshoz lépésszámláló is található benne. Utóbbi alapból a Note 3-on található S Health-et szolgálja ki, de egyéb alkalmazásokkal is kompatibilis, mint például a népszerű RunKeeperrel. Egyébként maga az óra később bővíthető lesz különféle minialkalmazásokkal, azonban a korlátozott tárhely és számítási kapacitás miatt nyilván nem kell nagy volumenű dolgokkal számolnunk, hiszen az agy továbbra is a zsebünkben lapuló tablet/okostelefon marad.

A Samsung Galaxy Gear októbertől lesz elérhető, és a hírek szerint az ára 299 dollár/euró körül alakul majd.

Azóta történt

Hirdetés