Felpörögtek a Google Glass okosszemüveg körüli események

Hirdetés

Futótűzként terjed a hír, hogy a Google hamarosan elkezdi kiszállítani a Glass Explorert, a tavalyi Google I/O-n konferencián bemutatott Project Glass mintapéldányait, mindazok számára, akik akkor jelezték igényüket. Persze mindez nincs ingyen, de az 1500 dolláros ár nem riasztott el mindenkit, így mintegy kétezren vannak, akik idő előtt szeretnének hozzájutni ehhez a futurisztikus termékhez, ami korábbi leírásunknak megfelelően rendkívül izgalmasnak ígérkezik.


[+]

A várólistán lévő szerencsések tehát hamarosan kézben tarthatják a Glass Explorert, noha a kiszállítás több hullámban történik, így egyesek hamarabb, mások pedig később juthatnak hozzá az áhított szemüveghez. Nyilván a fejlesztők számára fontos lenne, hogy mielőbb kézhez kaphassák a terméket, pláne most, hogy a szemüvegre írt alkalmazások (úgynevezett Glasswarek) fejlesztéséhez szükséges Mirror API (fejlesztői környezet) útmutatóját is elérhetővé tette a Google. Ehhez kapcsolódóan kell megemlíteni, hogy az első alapalkalmazás, a MyGlass már elérhetővé vált a Google Play áruházban, melynek segítségével elvégezhető a szemüveg konfigurálása és a mellékelt (androidos okostelefonon készített) képek alapján néhány alapvető funkciók ellátására is képes (helymeghatározás, Gmail, Google+).

Google MyGlass alkalmazás
Google MyGlass alkalmazás [+]

A bejelentésekkel párhuzamosan a Glass paramétereivel kapcsolatosan is napvilágra kerültek új információk, noha egy-két paraméter, mint például a SoC típusa vagy az akkumulátor pontos kapacitása, továbbra sem tisztázott. Utóbbiról például csak annyi derül ki, hogy normál használat mellett egynapos üzemidőre van kilátás, ami nem túl konkrét információ. A „kijelző” (vagy nevezzük inkább prizmás vetítőrendszernek) felbontása sem egészen tiszta, ugyanis a Google úgy fogalmaz, hogy az élmény hasonló lesz ahhoz, mintha egy 25 hüvelykes, nagy felbontású kijelzőt néznénk 8 láb, azaz nagyjából 2,5 méter távolságból, ám a fejlesztői útmutatóban 640x360 pixelt határoznak meg a kezelőfelület natív felbontására.

Ezenkívül lesz egy előre néző 5 megapixeles kamera 720p videórögzítési képességgel, IEEE 802.11b/g-s Wi-Fi és Bluetooth vezeték nélküli technológiákat támogató vezérlő (utóbbi fogja tartani a kapcsolatot a telefonnal), illetve 16 GB tárhely, amiből 12 GB lesz felhasználható. Tölteni ezt is sok más androidos eszközhöz hasonlóan micro USB porton keresztül lehetséges. Természetesen a mikrofon és a fülhallgató is a repertoár része, noha utóbbit nem fülbe dugható megoldással, hanem a pletykáknak megfelelően csontrezgéssel történik, azaz a hanghullámok rezgései a koponyacsonton keresztül a hallójárat és dobhártya megkerülésével egyenesen a belső fülre jutnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés