CES 2010: RGBY technológia a Sharp televízióiban

A hatvanas években a televíziós piacot a színes tévé megjelenése forradalmasította. Manapság pedig a színek tökéletes megjelenítése az elsődleges vásárlói igények között szerepel. A japán Sharp életében az elmúlt időszakban az LCD tévék szegmense játssza a legfontosabb szerepet, így nem meglepő, hogy a vállalat időről időre előáll újdonságokkal. Egy időben például hozzájuk kötődött a világ legnagyobb képátlójú, legvékonyabb vagy éppen legdrágább televíziója.

A most bemutatott RGBY technológia lényege, hogy az eddigi hagyományos, három színkomponensű (RGB – vörös, zöld, kék) paneleket kiegészíti a negyedik, sárga színkomponenssel (Y), aminek eredményeképp állítólag sokkal jobb képminőséget lehet előállítani. A Sharp szerint a korábbi alapszínekkel a televíziós csatornák által sugárzott színskála csupán egy töredékét lehetett megfelelően megjeleníteni, de az új eljárásnak köszönhetően ez jelentősen bővül.

Yoshitaka Tamura, a Sharp Electronics közép-kelet-európai részlegének ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új képpont-összetételű X-Gen panelek további lehetőségeket nyitnak meg a cég számára az energiahatékonyság területén, hiszen alacsonyabb fogyasztás mellett is képesek a korábban már megszokott teljesítményre. Hozzátette, hogy az RGBY technológiával ellátott készülékeken a kép még természetesebbnek hat, kiváltképp a bőrszín tónusainál, de az aranyszín is sokkal élénkebben és valósághűbben jelenik meg, mint korábban. 2009 októbere óta a Sharp a világ első tizedik generációs LCD-televíziógyárában (ami a japán Sakaiban található) állítja elő az X-Gen LCD-ket. Az elektronikai vállalat az új RGBY technológiát magába foglaló kijelzőit is ebben az üzemben készíti. Az új, negyedik képpontszínnel ellátott AQUOS tévé forgalmazását a tervek szerint 2010-ben kezdik meg hazánkban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés