128 processzormagig skálázódik az ARM új összeköttetése

Az új CoreLink rendszer hálós topológiát használ, továbbá egyéb részegységeket is támogat.

Az ARM bemutatta a legújabb CoreLink összeköttetését, amely a korábbi konstrukciókhoz képest különlegesnek számít, mivel hálós topológiába szervezi a kapcsolódó klasztereket. Ez az első ilyen fejlesztése az ARM-nak, és azt sem tagadják, hogy a szerverpiacra szánják, mivel hálós modellel lényegesen több klaszter köthető egymáshoz, mint a korábbi CoreLink IP-kkel.

Az új CoreLink CMN-600 (Coherent Mesh Network) összesen 32 klasztert képes összekötni. Azért nem direkt processzorokról beszél az ARM, mert egy klaszterben nem csak maximum négy darab ARMv8-A utasításarchitektúrát használó processzormag lehet, hanem maximum négy darab Bifrost architektúrára épülő multiprocesszor is, vagy akár a kettő együtt. Az ARM tehát az új CoreLink CMN-600-zal a mély integrációt is támogatja, és az így összeállított lapkák megfelelnek a HSA platformnak is. A lényeg tehát, hogy az új összeköttetéssel kialakított dizájnok maximum 128 darab processzormagot és multiprocesszort kaphatnak, de számtalan egyéni elosztásra is van lehetőség.


[+]

A CoreLink CMN-600 a fentiek mellett harmadik féltől származó IP-ket is támogat, vagyis a fentebb említett klasztertípusok akármire lecserélhetők. Ez innentől kezdve már a licencelők dolga, a lehetőségek tárháza igen széles.

Az összeköttetéshez összesen 32 darab CoreLink NIC-450-es protokollt használó, azaz IO koherens kiegészítést támogat, amin keresztül PCI Express, Ethernet és más egyéb vezérlők köthetők be. Opcionálisan alkalmazható még rendszerszintű gyorsítótár, amelyből klaszterenként 1 MB építhető be, azaz összesen 128 MB, illetve szintén opcionális a CCIX memóriakoherens interfészt támogató CML, azaz Coherent Multichip Link egység is. Ebből is több építhető be, attól függően, hogy hány lapka összeköttetése van tervben.

A CoreLink CMN-600 skálázhatósága
A CoreLink CMN-600 skálázhatósága [+]

Az ARM szokása már, hogy új CoreLink összeköttetéshez új memóriavezérlő is dukál, ami ezúttal a CoreLink DMC-620 jelzést viseli. Utóbbiból minimum egyet kell beépíteni, de maximum nyolcat lehet alkalmazni, azaz teljes konfigurációban nyolccsatornás memóriavezérlő építhető a méretesebb lapkák köré. Ráadásul az integrált TrustZone technológiával ellátott CoreLink DMC-620 támogatja a 3200 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4-es memóriákat is. Ilyeneket JEDEC hitelesítéssel még nem lehet vásárolni, de mire elkészülnek az első CoreLink CMN-600-as összeköttetést alkalmazó lapkák, addigra lesznek megfelelő memóriák is hozzájuk.

Az ARM nem hozta nyilvánosságra a licencelők nevét, de valószínű, hogy az új összeköttetésére sokan felfigyelnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés