Bővebb adatok érkeztek az Intel szerverpiacra szánt gyorsítóiról

A Ponte Vecchio csúcsmodellje 40 TFLOPS fölé kúszik, míg az SG1 négy GPU-t vet be a siker érdekében.

Hirdetés

Az Intel az idei Hot Chips alkalmával némi extra információval is szolgált az Architecture Day 2020 rendezvényen biztosított információkon túl, így az Anandtech megtudta, hogy várhatóan mekkora számítási teljesítményre lehet képes a Ponte Vecchio kódnevű fejlesztés. Ez ugye egy, kettő és négy compute tile-t fog kínálni, a jelenlegi minta pedig 32 bites lebegőpontos számítási teljesítmény mellett rendre 10588, 21161 és 42277 GFLOPS-ra képes a CLPeak OpenCL tesztprogramban. A csúcsmodell tehát 42 TFLOPS-nál is többet kínál, ami kellemesnek tekinthető, de a fogyasztásról még nincs pontos adat. A magórajel egyébként minden esetben 1,3 GHz volt.


(forrás: Anandtech) [+]

Egy compute tile 512 darab EU-t, azaz feldolgozóegységet tartalmaz, és egy ilyen EU egy darab nyolcutas, azaz 256 bites lebegőpontos vektormotort kínál. Különálló részegység lesz még az integer feldolgozó, illetve az úgynevezett EM vektormotor, amely további két darab 32 bites lebegőpontos operációt enged meg. Opcionális részegység az FP64-es, illetve az XMX feldolgozó, előbbi nyilván a dupla pontosság, míg utóbbi a gépi tanulásban elterjedt mátrixszorzásért felel.


(forrás: Anandtech) [+]

A másik újításnak számító, Intel SG1 nevű fejlesztésről a hónap közepén írtunk, és akkor a rendelkezésre álló információk alapján feltételeztük, hogy olyan szerverpiacra szánt gyorsító érkezik, amin akár négy GPU is található. Gyakorlatilag a vállalat ezt az Anandtech számára megerősítette, így az SG1-en négy darab DG1-es dizájn, vagyis négy darab GPU lesz.

A vállalat azt is elárulta, hogy a fejlesztésük támogatni fogja a H.264, a HEVC, az MPEG2, illetve a VP9 kódolását és dekódolását, míg az AV1 formátum esetében utóbbi funkció érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés