Beperelték az NVIDIA-t a GTX 970 specifikációjának megváltoztatásáért

Csak idő kérdése volt, hogy mikor terelődik jogi útra az NVIDIA GeForce GTX 970 specifikációi körüli botrány, hiszen az események tudatában kevés ügyet lehetne egyszerűbben megnyerni, főleg az Egyesült Államok jogrendszerében. Mint ismeretes az említett termékről hetekkel korábban derült ki, hogy helyenként miért produkál furcsa eredményeket, majd később előkerültek a korrigált specifikációk.

Hirdetés

A kereset az NVIDIA-t és a Gigabyte-ot vádolja megtévesztő reklámmal, tisztességtelen üzleti gyakorlattal, jogellenes üzleti gyakorlattal, és megtévesztő üzleti gyakorlattal. A dokumentum kiemeli, hogy a GeForce GTX 970 a programok egy részében csak 3,5 GB-ot képes használni a fedélzeti memóriából, míg a maradék 512 MB-os tár elérése is sokkal lassabb, ami magas felbontáson akadásokhoz vezethet, és erről az NVIDIA nem tájékoztatta a potenciális vásárlókat. Azt persze korábban leírtuk, hogy az amúgy igazolható akadások egy része szoftveres oldalról is keletkezhet, de jogilag ezzel nagyon nehéz lesz érvelni.

Az Észak-Kaliforniában leadott kereset az Egyesült Államok összes GeForce GTX 970 VGA-val rendelkező felhasználóját védi és kártérítést vagy pénzvisszafizetést követel számukra. Az NVIDIA és a Gigabyte nem kommentálta az eseményeket.

Érdemes kiemelni, hogy a Newegg már megkezdte az előzetes kármentést, így a GeForce GTX 970-et vásárló felhasználóiknak visszafizetik a vételár 20%-t kártérítésként. Ez nem hivatalos eljárás, így a webáruház az ebből származó veszteséget saját zsebből gazdálkodja ki. Az Amazon hivatalosan nem jelentette be hasonló akciót, de többen is jelezték, hogy egyéni panasz leadása után a vállalat visszaadta a vételár 20-30%-át, szintén kártérítésként.

Előzmények

Hirdetés