Befutott az Oracle belépőszintű szerverprocesszora

Az Oracle majdnem egy éve leplezte le, hogy dolgoznak egy Sonoma kódnevű fejlesztésen, amely egy belépőszintű szerverekbe szánt processzor. Erről a végeredményben SPARC S7 jelzésű termékről rántották le a leplet a napokban, amely első ránézésre tényleg nagyon kellemesnek ígérkezik.

A SPARC S7 bizonyos szempontok szerint a SPARC M7 butított verziója. Persze a butítottat itt úgy kell értelmezni, hogy más szegmenst céloz meg, tehát kisebb teljesítményt és eltérő szolgáltatásokat kínál, mondhatni egy kistestvérről van szó. A TSMC 20 nm-es gyártástechnológiáját használó lapka teljes kiépítésben 8 magot is tartalmazhat. Az Oracle ráadásul a SPARC M7-ben bevetett S4 magokat használta, amelyek hivatalos neve egyébként SPARC V9, de sokan az S4 kódnevet használják rájuk. A maximum 4,27 GHz-es órajelre képes magok négyesével rendeződnek egy-egy fürtbe, továbbá 16-16 kB-os adat és utasítás gyorsítótárat tartalmaznak. Egy mag maximum nyolc virtuális szálat futtathat.

Az új lapkában egy négy magot tartalmazó fürt 256 kB-os L2 utasítás gyorsítótárat oszt meg, a 256 kB-os L2 adat gyorsítótárakon pedig két-két mag osztozkodik. Ez összességében 512 kB-nyi L2 utasítás és 1 MB-nyi L2 adat gyorsítótárat eredményez. A lapkában 16 MB-os megosztott harmadszintű gyorsítótár is lesz, míg az integrált memóriavezérlő nyolccsatornás DDR4 memóriakonfigurációt támogat, a modulok effektív órajele pedig 2133, illetve 2400 lehet. A maximálisan támogatott processzoronkénti memóriakapacitás 1 TB.

A SPARC S7 megörökölte az M7 legjobb tulajdonságait, így az alkalmazásspecifikus gyorsítókat, amelyek speciális fixfunkciós áramkörök a sűrűn használt memóriaműveletekhez és tömörítési algoritmusokhoz, valamint megoldható az adatbázissal kapcsolatos lekérdezések gyorsítása is. Természetesen a Bixby interfész sem maradt ki, hiszen kétfoglalatos szerverek építhetők a SPARC S7-re, extra viszont a PCI Express 3.0-s memóriavezérlő, ami nyolc csatornát kínál.

A Sonoma kódnevű processzor a legjobb tulajdonságát még nem tudja kihasználni. Az Oracle ugyanis integrálta az InfiniBand összeköttetéshez szükséges vezérlőt, de nem vezette ki, vagyis a SPARC S7-et enélkül küldik versenybe. Persze jó esély van rá, hogy lesz majd egy másik SPARC termékcsalád is, amely már az InfiniBand előnyeit is kihasználja. Ezt elsődlegesen majd a HPC-piacon lehet kamatoztatni, és nyilván vitathatatlan, hogy a SPARC S7 nem ezt a területet célozza meg. Ilyen formában felesleges lenne ezt a platformot az InfiniBand kivezetésével drágítani.

A SPARC S7 elsődlegesen az aktuális Intel Xeon E5 generáció versenytársa lesz. Az újdonság igazán kiemelkedőt az egy szálra levetített teljesítményben mutat, illetve ott lesz még előnye, ahol kihasználhatók a beépített gyorsítók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés