4,1 GHz-en is tekerhet a SPARC M7

Az Oracle az előző év nyarán beszélt először a SPARC M7 nevű fejlesztésről, amelynek több mint tízmilliárd tranzisztorába 32 darab processzormag fért. Az eddig ismert specifikációkat a linkelt hírben már részleteztük, mára viszont érkeztek új adatok is.

Az Oracle 16 utas szerverek kiépítését is lehetővé teszi, így a SPARC M7 processzorra alapozó rendszer akár 512 darab processzormagig, ezen belül is maximum 4096 szálig skálázódik, míg a rendszermemória mérete elérheti a 8 TB-ot. A vállalat szerint a processzor maximális órajele akár 4,1 GHz is lehet, illetve újításokból sem lesz hiány. Kezdésnek itt a Silicon Secured Memory védelem, amely az Oracle Database 12c-ben már elérhető, és lehetővé teszi a processzor számára az adatelérés biztonságának biztosítását a valós idejű ellenőrzés segítségével.

A fentiek mellett mindegyik processzormag kap alkalmazásspecifikus gyorsítókat a sűrűn használt memóriaműveletekhez és tömörítési algoritmusokhoz, valamint nagy újítás lesz az SQL in Silicon koprocesszor, amely szintén része mindegyik processzormagnak, és lehetővé tesz bizonyos adatbázissal kapcsolatos lekérdezések gyorsítását. Ezt a funkciót az Oracle Database 12c szintén támogatja, és a vállalat mérései szerint a lekérdezési teljesítmény akár tízszer jobb lehet, mintha a processzormagok végeznék el a munkát, ráadásul az egyes feladatok speciális gyorsítóra való kihelyezésével az elérhető processzoridő is felszabadul.

Az Oracle szerint a SPARC M7-re épülő rendszerekkel lehetővé válik a nagy teljesítmény elérése a munkafolyamat teljes titkosítása mellett is, és sok esetben az eredmények még így is jobbak lesznek, mintha a konkurens platformokon futna ugyanaz a munka titkosítás nélkül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés