Magokban dupláz a SPARC M6

Az Oracle az elmúlt évben jelentette be a SPARC T5 jelzésű processzort, míg két éve a SPARC T4-ről beszélt a cég. Az idei Hot Chips rendezvényre a vállalat a SPARC M6-tal készült, mely tulajdonképpen a SPARC M5 felturbózása. Utóbbi lényegében egy SPARC T5 variáns, de 16 helyett csupán hat maggal rendelkezett, viszont sokkal nagyobb L3 gyorsítótárat kapott.

Hirdetés

A SPARC M6 gyakorlatilag a SPARC M5 úgymond duplázása. Az új lapka 6 helyett már 12 magot tartalmaz. Az Oracle továbbra is az S3-as egységekre épít, ennek megfelelően a nyolc szállal dolgozó magok 16-16 kB-os adat és utasítás gyorsítótárat tartalmaznak, a dedikált L2 cache kapacitása pedig 128 kB, továbbá nem hiányzik a kriptográfiai egység sem. Az M6 az M5-höz hasonlóan 48 MB-os L3 gyorsítótárat használ és a DDR3 szabványú lapkákat kezelő memóriacsatornák száma is marad négy, illetve a lapkában található még két darab nyolcsávos PCI Express 3.0-s vezérlő is.


[+]

A SPARC M6 továbbra is a TSMC 28 nm-es eljárásán készül és 4,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az új processzor egyik előnye, hogy kompatibilis a SPARC M5-öt használó gépekkel, így egyszerű frissítésről lesz szó az érdeklődők számára, ráadásul az áttérés fokozatos is lehet, mivel a SPARC M5 és M6 egy gépben is együttműködik.

A SPARC M6 alapvetően nyolc foglalatig skálázódik, ahogy az Oracle korábbi termékei, de újítás a külső Bixby vezérlő, aminek bevetésével akár 96 foglalatos SPARC M6 gépek is tervezhetők, ami extrém teljesítményt kínálhat a sok adattal dolgozó feladatokhoz.

Itt a SPARC64 X+ is


[+]

Az Oracle SPARC M6 bemutatása mellett a Fujitsu is előállt a SPARC64 X+ processzorral, mely a HPC-piacot célozza meg. Sajnos a plusz jelző jól mutatja az előrelépés mértékét. Igazából egy csiszolt SPARC64 X-ről van szó, vagyis marad a két szálat kezelő 16 mag és a 24 MB-os megosztott L3 gyorsítótár, de a magok kiegészültek a HPC-ACE utasításkészlettel, illetve az eddig elérhető 3 GHz-es órajel most már 3,5 GHz is lehet, vagy esetleg több. Ezenkívül a SPARC64 X+ már 1 TB memóriát is támogat foglalatonként, ami kétszer több, mint amennyit a SPARC64 X kezelt.

Arról egyelőre nincs adat, hogy a SPARC64 X+ és a SPARC M6 processzorokra milyen szerverek épülnek majd és mikor.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés