Az új jelszó: Holographic Versatile Disc

Az Optware a napokban közleményben tudatta, hogy hat vállalat részvételével megalakult a HVD Alliance, amely a jövőben a holografikus elven alapuló optikai tárolók fejlesztését és specifikációit fogja gondozni. A Holographic Versatile Disc (HVD) névre keresztelt adattároló szabványosítása jó úton halad, a European Computer Manufacturers Association (ECMA) január végén jelentette be a technológiával foglalkozó munkabizottságának (TC44) felállítását.

Az Optware, a CMC Magnetics, a Fuji Photo Film, a Nippon Paint, a Pulstec és a Toagosei által létrehozott HVD Alliance olyan holografikus médiumok piacra dobását tűzte ki célként, amelyek a jelenlegi egyrétegű DVD-k kapacitásának mintegy 200-szorosát biztosítják akár egy gigabit/másodpercnél (128 MB/s) is nagyobb adatátviteli sebesség mellett, ami DVD-kre vetítve 40-szeres tempónak felel meg.

A TC44 első körben négy projekten kezd dolgozni: a Holographic Versatile Disc Cartridge 200 GB, a Holographic Versatile Disc 100 GB, a Holographic Versatile Card pedig 30 GB adat tárolására lesz felkészítve, emellett kidolgozzák a 120 mm átmérőjű, csak olvasható HVD korongok specifikációit is. A tervek szerint az ISO-nak 2006 decemberében adják át az elkészült szabványtervezetet, kész termékek 2007-ben kerülnének a piacra. Hosszú távon a 3,9 terabájtig kívánják növelni a HVD médiumok kapacitását.

A lehetséges üzleti partnerekkel való jobb kapcsolattartás érdekében az Optware az Egyesült Államokban is képviselteti magát, és többek között az egészségügyi szervezeteket igyekszik meggyőzni arról, hogy megoldása ideális az óriási adattömeg archiválására. A HVD formátum azonban nem marad vetélytárs nélkül; a többek között a Hitachi által erőteljesen támogatott InPhase Technologies nemrég bemutatta holografikus elven működő Tapestry meghajtójának üzemképes prototípusát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés