Tokozás nélküli Blu-Ray lemezek a TDK védőrétegével

A TDK bejelentette, hogy a ScratchProof jelzéssel ellátott DVD-inél alkalmazott technológiát adaptálta a Blu-Ray médiumokra is, így elhárult az akadály a védőtokozás (cartridge) nélkül készülő újfajta lemezek forgalomba hozása elől. Az ezentúl mind a DVD-k, mind a Blu-Ray Discek (BD) esetében egységesen Durabis névvel illetett technológia ellenállóbbá teszi a korongokat a mechanikai hatások ellen.

Hirdetés

Míg a DVD adathordozó rétege 0,6 mm távolságra található a felszíntől, addig ez a BD-nél már csak 0,2 mm. Ez különösen sérülékennyé teszi, hiszen már nemcsak kisebb karcolások, hanem a por és az ujjlenyomatok is nehézséget okozhatnak az adatok kiolvasása során.


Szintetikus ujjlenyomatok hagyományos és Durabis felületen

A Durabis védőréteggel készülő lemezek a gyártó szerint karcolásokkal szemben százszor ellenállóbbak, mint a hagyományos felületűek, kevésbé látszanak rajtuk az ujjlenyomatok, és a felhasznált anyagnak köszönhetően kevésbé hajlamosak az elektrosztatikus feltöltődésre, így a port sem vonzzák annyira. A Durabis közvetve a Blu-Ray elterjedésében is kulcsszerepet játszhat, hiszen a cartridge elhagyásával jelentősen csökkenti a BD médiumok árát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés