ASUS blog: alumíniumba csomagolva

Az új, extra elegáns Zenbook UX431 egy még nem végleges példányát próbálhattuk ki.

Az ASUS ZenBook szériája alapvetően mindig az eleganciáról szólt: körkörösen csiszolt alumínium, visszafogott, de azért mégis egyedi színek, rendesen megmunkált élek és persze a lehetőségekhez mérten vékony kivitel szokta jellemezni a sorozatba tartozó noteszgépeket. A legújabb, 14 hüvelykes kijelzővel szerelt UX431-et a CES-en sikerült először kézbe venni, de most kicsit hosszabb ideig lehetett birtokunkban egy példány, amellyel több tapasztalatot is tudunk szerezni. A teljes körű tesztnek az egyetlen akadálya az volt, hogy a kipróbált darab sem volt még végleges, a magyar boltok polcaira szánt modell, így még elképzelhető változás mind a hardver, mind a firmware tekintetében.

Külső

Egy sötét szobában, hunyorítva sem fogjuk összekeverni az UX431-et más gyártó termékével, olyan tökéletesen illeszkedik a 2017-ben bemutatkozott és tavaly kicsit felfrissített formatervbe, a vékony, szögletes dizájnnal, az ErgoLift megoldással, mely kicsit megemeli a notebook hátsó felét, hogy a szellőzés és a gépelési élmény javuljon.


[+]

A burkolat természetesen alumíniumból készült, és nagyon masszív, nincs gond a hajlékonysággal vagy a recsegéssel, ha például egyik sarkánál fogva emeljük fel a noteszgépet. A kijelző burkolata is erős, az aranyszínű ASUS felirat is jól illeszkedik az általános kinézetbe. A billentyűzetről hiányzik a numerikus rész, az így felszabadult „felületet” a két oldalon az átlagnál jobb minőségű hangrendszer foglalja el.


[+]

Az egyujjas felnyitás a zsanérok szorossága és a mágnesek ereje miatt nem igazán működik, de a kijelző azért elég könnyen mozog, és cserébe nem billeg, ha ráfújunk. A keret természetesen a kornak megfelelően vékony, bár nem annyira extrém módon, mint például a ZenBook S13 UX392 esetében. Persze a ZenBook S széria más árszintet is képvisel, az viszont, hogy az UX431 esetében nem volt szükséges minden tizedmillimétert lefaragni, lehetővé teszi, hogy a mindennapi használatot kényelmesebbé tévő portkínálat kerüljön a 322 x 211 x 16 mm-es és 1,2 kg-os gép oldalaira.


[+]

Ezek között van egy 10 Gbps-os sebességet kínáló USB 3.1 Gen2 kivezetés, Type-C konnektorral, egy 5 Gbps-os USB 3.1 Gen1 Type-A-val, normál USB 2.0-s csatlakozó, valamint egy HDMI is, de nem feledkeztek meg a kártyaolvasóról sem, amit sokan szoktak hiányolni az ilyen multimédiás hobbi felhasználásra is szánt gépekről. A töltésre – sajnos – egyedi tápcsatlakozó szolgál, a mellékelt tápegységet tehát hordoznunk kell majd magunkkal.

Hardver

Az UX431-ről szóló hírben már érintettük a lehetséges hardveres opciókat, a nálunk járt egység ebből határozottan az alsó szintet képviselte: Core i3-8145U processzor, 4 GB LPDDR3 memória és 256 GB-os Kingston M.2-es SATA SSD került bele. Ez az összeállítás egyébként az általános otthoni felhasználásra teljesen elég, bár a memóriát érdemes duplázni, de a kétmagos, Hyper-Threadinges Core i3-8145U számára nem okoznak gondot a netes, egyszerűbb multimédiás vagy irodai feladatok.


[+]

Bár az UX431 opcióként GeForce 150MX-szel is kérhető, ennek hiánya annyira nem érződött – játékra ez az összeállítás amúgy sem lenne alkalmas még alacsony felbontáson sem, így a dedikált GPU inkább csak az árat és az energiafogyasztást növelné. A Full HD felbontású kijelző IPS panelt használ és Innolux gyártmányú. Színei szépek, kontrasztja nagy, egyedül a maximális fénysűrűség lehetne kicsit magasabb. A lefuttatott PCMark 10-ből egyébként jól látszik, hogy hol vannak a gép erősségei és gyengéi:

  • PCMark 10 Extended: 2301
  • Essentials: 6827
  • Productivity: 5773
  • Digital Content Creation: 2454
  • Gaming: 784

Az energiatakarékos összeállítás és 47 Wh-s akkumulátor egész hosszú üzemidőt jelent, munka közben 5:28 órát mértünk, persze ez a végleges firmware érkeztével még változhat.

Mindent összegezve tehát a ZenBook UX431 egy megbízható, igényesen összerakott, és főként nagyon elegáns noteszgép, amely Windows 10-zel, Core i5-8265U-val és 8 GB RAM-mal 330 000 forintért kerül majd a boltokba, de ennyit kell majd fizetni annak is, aki a Windows helyett beéri az Endless OS-sel, viszont inkább a Core i7-8565U-t választja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények