Asus blog: MeMO Pad FHD 10 – Atomvillan(t)ás

Nem mondhatja senki sem, hogy az ASUS nem tesz meg mindent a vásárlói igények kielégítésének érdekében. A gyártó számos tabletet kínál, de a MeMO Pad 10 FHD nem a megszokott ARM architektúrát alkalmazza, hanem az Intel Atom Z2560 SoC-ra épít, ami a jó öreg x86-ra alapoz. Ebben a környezetben fut az Android 4.2.2-es változata, azaz az ASUS a gép megjelenésekor (ami az új Nexus 7 és egyben az Android 4.3 bejelentése előtt történt) a legfrissebb verziót használta fel – és a gyártó terméktámogatását ismerve nem maradunk frissítés híján.

A dobozban a töltő mellett még egy állványt találunk
A dobozban a töltő mellett még egy állványt találunk [+]

Ahogy a tablet nevéből már sejthető, az FHD Full HD-t jelent, azaz jelen esetben a kijelző 1920x1200 képpont, ami 10"-en értelmes választás a gyártó részéről. A panel természetesen IPS, így a betekintési szögekkel nincs baj, viszont most nem érdemes 600 cd/m² fényerősséget várni tőle, ez a modell ugyanis nem a gyártó csúcskategóriás megoldása. Ennek megfelelően a készülékház nem alumínium, de a felhasznált recés, puha műanyag jó fogású, az 580 grammos tömeg és a 9,5 mm-es vastagság is elfogadható – kicsit a káva szélességéből lehetett volna faragni.


[+]

Ebbe belefért két kamera (1,3 megapixeles előlapi és 5 megapixeles hátlapi vaku nélkül) valamint microSD kártyaolvasó, micro HDMI kimenet, valamint micro USB és 3,5 mm jack csatlakozó – ha az egyébként nem rossz beépített SonicMaster sztereó hangszórók helyett privát szórakozásra lenne igény. Visszatérve a hardverre: a CPU-hoz egy MP2-es konfigurációba kötött PowerVR SGX544-es IGP-t és 2 GB RAM-ot párosítottak, a tárolókapacitás pedig 16 vagy 32 GB lehet. A mi tesztgépünk az utóbbi mennyiséggel rendelkezett. Az adatkapcsolatért felelős eszközök között kétsávos Wi-Fi és Bluetooth 3.0 található. NFC és 3G/LTE nincs, de kapunk GPS-t, valamint a legfontosabb szenzorok is rendelkezésre állnak (giroszkóp, gyorsulásmérő, fényérzékelő, e-iránytű). A fényérzékelő meglehetősen hasznos, bár egy kissé túl érzékenyre sikeredett, így néha pontatlanul és zavaróan sűrűn reagál a változásokra, de ezt leszámítva minden tökéletesen működött a tableten.


[+]

Bár a központi egység csak kétmagos (Hyper Threadinggel kiegészítve), de órajele viszonylag magas (1,6 GHz), nem kell tartanunk attól, hogy probléma lesz a teljesítménnyel. A bootolás meglepően gyors, akárcsak az operációs rendszerben való bóklászás vagy a böngészés. Akadás, röcögés, optimalizálás hiányának jele nincs, és igaz ez a multitaskra is, a háttérben zajló események sem lassítják a gépet. Ez jóval többet ér és sokkal többet mond, mint az, hogy milyen eredményeket kapunk a szintetikus tesztekben. A GPU teljesítménye is bőségesen elegendő, az Epic Citadel például magas részletesség mellett is közel 60 fps-sel mozgott natív felbontáson, ami szép teljesítmény.

SoC típusa Intel Atom Z2560
AnTuTu 17829
Geekbench 2.4 1201
Quadrant

5960

Smartbench 2012
Productivity
2580
Smartbench 2012
Game
2533
AnTuTu 3D rating
on-screen
4952
AnTuTu 3D rating
off-screen
2398
Epic Citadel fps érték on-screen, High Quality 58,3
GLBench 2.51 Egypt
HD C24Z16 on-screen
2955
GLBench 2.51 Egypt
HD C24Z16 of-screen
2905
Futuremark Pacekeeper 686
WebVizBench 3060

A szoftverrel is törődtek az ASUS-nál, egyrészt minden androidos tudást megkapunk, másrészt pedig egyéni opciókkal is megtűzdelték a rendszert (pl. energiatakarékos mód, idle módban kijelzőn megjelenő óra, stb.), nincs hiány az alap mellett az exkluzív, extra szoftverekből (fájlkezelő, ASUS Story, ASUS Studio stb), de widgetekből is kapunk eleget már alapból is. A multimédiás részen a fájlkompatibilitás koránt sem tökéletes, sok esetben muszáj utólag beszerezhető programokra támaszkodnunk – a Play áruház szinte teljes választéka rendelkezésünkre áll (az Intel hivatalos adata szerint a felkerülő programok nagyjából 90-95%-a).


[+]


[+]

Mindenesetre azon nem kell aggódni, hogy a Full HD-s anyagokhoz nem lesz elegendő a teljesítmény (egyedül tesztvideós pakkunk killa_sample-je tudta belassítani). Sajnos nincs Flash támogatás, ami egyesek számára kisebb érvágást jelenthet. Ha már multimédia: a hátlapi kamera minősége videózás során nem túl jó, de fényképek minősége a közepesnél picit jobb. A túl erős fény könnyen zavarba hozza, normál megvilágítás mellett egészen használható képeket lő, de nem versenyezhet a dedikált fényképezőgépekkel. Vak sötétben a villanó hiánya miatt nem érdemes próbálkozni, de beltérben viszont egész jól teljesít, ekkor a képzaj is erősödik.


[+]


[+]


[+]


[+]

Végezetül a gép akkuját vizsgáltuk videók lejátszásával. A gyártó weboldala szerint 720p felbontású videók esetén 10 órás üzemidő érhető el. Ezt az értéket 720p-s mkv formátumó film lejátszásával, 50%-ra levett fényerősséggel és az energiatakarékos mód aktiválásával (azaz minden hálózati eszköz letiltva) nem csak elérhetjük, de meg is haladhatjuk, 1080p-s anyag lejátszásával pedig nagyjából 9 órával számolhatunk ugyanezekkel a beállításokkal.

Az ASUS 109 900 forintért méri MeMO Pad 10 FHD tabletjét, ami nem kevés pénz, de a 32 GB tárterület, a Full HD kijelző és a tapasztaltak alapján komoly sebességre képes hardver, no és az egzotikum (x86) megéri a kiadott pénzt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények