Fatal1ty Z77 Professional alaplapokkal készül a CeBIT-re az ASRock

Hirdetés

Az ASRock az utóbbi időben jól láthatóan ráfeküdt a Johnathan "Fatal1ty" Vendel ihlette alaplapokra és úgy tűnik, egyelőre bejött nekik ez a húzás, hiszen az Intel Ivy Bridge-hez készített Z77 alaplapcsaládba nem egy, hanem rögtön két Fatal1ty modell érkezését ígérik a CeBIT alkalmával. Az egyik modell ASRock Z77 Fatal1ty Professional névvel debütálhat a hagyományos ATX méretkategóriában, míg Professional-M variáns ennek microATX méretű változata lesz, fizikai kiterjedéséből fakadóan picit egyszerűbb felszereltséggel.

Asrock Fatal1ty Z77 Professional
ASRock Fatal1ty Z77 Professional

Minden bizonnyal a Fatal1ty Professional lesz a gyártó csúcskategóriás Z77-es alaplapja, legalábbis erre enged következtetni a felépítés és a felszereltség egyaránt. A processzor és memória tápellátásáért 20+5 fázisú PWM áramkör felel és bővítőhelyekből sincs hiány. Ez utóbbit két darab PCI-Express 3.0 x16 foglalat (8x/8x, ha mindkettő használatban van), 2x PCIe 2.0 x1 és egy pár hagyományos PCI foglalat alkotja. Ezen felül még egy PCIe 2.0 x16 is a repertoár része, ám valójában ez egy x4 foglalat lesz, melynek meghajtásáról a Z77 chipkészlet gondoskodik. A SATA rendszerű tárolók csatlakoztatásának lehetőségét sem aprózták el, összesen 2 + 4 SATA 6 Gbps és még 4 darab SATA 3 Gbps eszközt vethetünk be, és akkor még az eSATA-t nem is említettük, mert ez sem maradt le róla. USB 3.0-s kapukat is kínál az új alaplap, szám szerint legalább hatot, de ez az információ további pontosítást igényel, ugyanis mindezt csak a képek alapján lehetett megtippelni. Ugyanígy nincs egészen konkrét információ a képkimenetekről, de úgy tűnik, analóg és DVI kivezetés nem lesz, csak HDMI vagy DisplayPort.

ASRock Fatal1ty Z77 Professional-M
ASRock Fatal1ty Z77 Professional-M

A Z77 Fatal1ty Professional-M a fentinél valamivel egyszerűbb kivitelben készül, ami például 11 fázisú CPU és 2+1 memória tápellátó áramkört jelent. Az x16 PCIe 3.0/2.0 foglalatok száma és sávkiosztása megegyezik, de erről az alapról már hiányzik a PCI foglalat, valamint PCIe x1 aljzatból is csak egy darab jutott. A kis méret nem érintette a memóriafoglalatokat, ebből továbbra is négy darab jut a vásárlónak. Tárolók csatlakoztatására elsősorban 2+2 SATA 6 Gbps és 4 darab SATA 3 Gbps használható, valamint egy eSATA is jut majd a hátoldali panelre. A videokimenetek között DVI és D-Sub is felbukkan, illetve remélhetőleg további digitális csatlakozás is elérhető lesz.

Jól láthatóan egyelőre még akad néhány tisztázatlan paraméter az új alaplapok kapcsán, de ez jelen esetben teljesen érhető, hiszen a termékekről csak a jövő hét kedden induló CeBIT kiállításon rántják le a leplet, amikor várhatóan az árakkal kapcsolatban is többet megtudhatunk, mert egyelőre ez is hétpecsétes titok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés