Két olcsóbb modellel bővítette Socket AM3+-os alaplapkínálatát az ASRock

Az ASRock korábban már bejelentette AMD 990FX chipkészletre épülő Fatal1ty alaplapját, és időközben a 990FX Extreme4 és 970 Extreme4 is csendben a piacra került. A Bulldozer érkezésének közeledtével viszont újabb alaplapokkal bővült a kínálat, melyek a felhasználók pénztárcájához közelebb álló Extreme3 családba kerülnek. Mindez persze nem jelenti azt, hogy életbevágó funkciók maradtak volna le az új alaplapokról, hiszen az Extreme3 is 140 wattos TDP-ig támogatja a processzorokat és van rajtuk négy darab DDR3 foglalat, akárcsak az Extreme4-en.


ASRock 990FX Extreme3

A változás a PCI Express foglalatok, SATA, eSATA és USB 3.0-s csatlakozók számában érhető tetten, illetve lemaradtak az olyan kiegészítő funkciók, mint a Dr. Debug, az alaplapra kivezetett Power-Reset-CMOS Clear gombtrió, valamint a FireWire vezérlő és a prémium kategóriás, arany színű kondenzátorok. Aki tehát ezek nélkül is meg tud lenni, azok számára lehet jó választás a teljesen fekete színű nyomtatott áramkörre épített 990FX Extreme3 és 970 Extreme3 alaplapok egyike, melyek között a PCI Express foglalatokat és ebből fakadóan a többkártyás működés támogatást leszámítva nincs eltérés.

A 990FX Extreme3-ra három darab PCI Express x16 került, míg a 970 Extreme3-ra csak kettő, azaz előbbi támogatja a háromutas CrossFireX és NVIDIA SLI többkártyás technológiákat, addig az utóbbi csak a kétkártyás AMD CrossFireX-re van felkészítve, SLI-re pedig egyáltalán nem képes (nagyobbik testvére, a 970 Extreme4 viszont ezt is tudja). Viszont mindkettő rendelkezik Gigabit Ethernettel és nyolccsatornás hangkodekkel (THX TruStudio támogatással), és került rájuk 5 darab SATA 6 Gbps és 1 darab eSATA 6 Gbps kivezetés, valamint két darab USB 3.0-s port is.

ASRock 970 Extreme3
ASRock 970 Extreme3

Az ASRock alaplapok már felbukkantak a hazai boltokban is, ahol a 990FX Extreme3 bruttó 34 000 forintért, míg a 970 Extreme3 bruttó 25 000 forint környékén vásárolható meg.

Előzmények

Hirdetés