AM3+ foglalatos ASUS alaplapok részletes specifikációja szivárgott ki

Új szelek fújnak az AMD-nél. A hamarosan debütáló Bulldozer processzorcsaláddal kapcsolatban minden nap újabb és újabb információk látnak napvilágot, és még csak most jön a java, hiszen az alaplapgyártók is ontani fogják magukból a kompatibilis termékekkel kapcsolatos információkat.

A hivatalos bejelentésig azonban csak azokból az információkból lehet dolgozni, melyek idő előtt látnak napvilágot, mint például a sweclockers által megkaparintott dia, mely az ASUS első hullámban érkező alaplapjait tárja fel a nagyközönség számára. Az M5A sorozatba első körben 4 darab alaplap várható, melyek között egyelőre nem találtunk olyat, mely támogatná az integrált grafikus megoldásokat (AMD 980G és 990GX lapkakészletek), azonban a lista minden más szempontból teljesnek tűnik, hiszen a Republic of Gamers (ROG) és a The Ultimate Force (TUF) széria képviselői is megtalálhatók benne.

Az M5A szériát 3 darab, AMD 970 + SB950 párosra épülő alaplap nyitja: M5A97, M5A97 Pro és M5A97 EVO. A belépőszintű M5A97 nem kínál sokkal többet, mint amire a 900-as lapkakészlet képes, csupán kiegészült plusz egy pár USB 3.0 kapuval. A Pro változatnál már megjelenik a 6+2 fázisú Digi+ VRM és két eSATA port, míg az EVO-ra a Pro képességein felül plusz két USB 3.0 és FireWire vezérlő is került. Az alaplapok két darab PCI-Express x16 foglalattal rendelkeznek, ám ebből a második nem teljes értékű, hanem elektronikai szempontból csak 4-szeres sebességre van huzalozva. Ettől függetlenül a kétkártyás CrossFire támogatás működni fog, de az NVIDIA SLI-ről le kell mondani.

Az alaplapok felszereltségét a táblázat részletezi
(forrás: SWEclockers) Az alaplapok felszereltségét a táblázat részletezi [+]

SLI és Crossfire támogatásra egyaránt képes viszont az AMD 990X és SB950 párosra épített M5A99X EVO, mivel ez a modell három darab x16 foglalattal rendelkezik, melyek közül kettő, dupla grafikus kártya behelyezése esetén, x8 foglalatként viselkedik, míg a harmadik továbbra is csak 4-szeres sebességen üzemel.

A 900-as széria csúcsán, azaz a 990FX lapkakészlettel a TUF Sabertooth és ROG Crosshair V Formula alaplapok találhatók. Mindkét termék felvonultatja a korábbi szériáktól megszokott arzenált, vagy azok továbbfejlesztett változatait, így a TUF elsősorban a stabilitásra, tartósságra és extrém hűtésre van kihegyezve, míg a ROG az extrém tuningosok kegyeire pályázik. A ROG szériával kapcsolatban pedig az a hír járja, hogy jár mellé a ThunderBolt kiegészítő kártya Xonar (C-Media) hangvezérlővel (a SupremeFX minden bizonnyal tévesen került a táblázatba) és Killer NIC hálózati vezérlővel.

További részletes információ a felszereltségről a fenti képen látható. Az alaplapok felbukkanása június közepére tehető, áruk egyelőre nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés