Nem számot, hanem konkrét nevet kapott az új ARM kijelzőprocesszor

A Mali-Cetus komolyabb előrelépés az elődökhöz képest, felkészülve az új genericáió igényeihez.

Az ARM hivatalosan is bejelentette az új kijelzőprocesszorát, amely az elődnek számító Mali-DP650 és -DP550 jelzésű IP-kkel ellentétben nem számozást, hanem konkrét nevet kapott. Az új Mali-Cetus ráadásul egy komolyabb előrelépés az elődökhöz képest, lévén a kijelzőkezelésre vonatkozó igények most eléggé átalakulóban vannak, köszönhetően az új szabványok bevezetésének.


[+]

A Mali-Cetus első körben nyolc 4K-s, úgynevezett composition réteget tartalmaz, ami a korábbi megoldáshoz képest egyel több réteget jelent, és ezek közül négy lehet skálázott réteg a videókhoz. A sok réteg azért nagyon fontos, mert az Android 7-es, Nougat nevű verziója a több ablakot ezeken a rétegeken keresztül futtatja szimultán. Bár ez nem tűnik olyan nagy dolognak, de egy igen nagy felbontással dolgozó tabletnél gyorsan szűkössé válhatnak a composition rétegek, tehát kiemelten fontos megfelelő alapot tervezni ebből a szempontból.


[+]

Nem kevésbé lényeges az energiahatékonyság, hiszen 4K-s tartalmat, nagy sebességgel biztosítani nem számít energiatakarékosnak, ami a kisméretű akkumulátorról üzemelő eszközökön gondot jelenthet. Erre vezeti be a Mali-Cetus a tartalom több rétegen keresztüli megjelenítését. Mivel a Mali-Cetus skálázható, így jó opció lehet többet beépíteni az egyes komponensekből, elvégre a tranzisztorigénye ezeknek nem túl nagy, illetve a fogyasztás komoly érték, ami megéri a nagyobb lapkaméretet. Ilyen formában lehetséges, hogy egy adott képi tartalmat félbevágjon a rendszer és két composition rétegen keresztül juttassa el a kijelzőre. Ennek az előnye az, hogy egy 4K-s kijelző meghajtása alacsony feszültségű módban történik meg, ami nyilván mértékletes fogyasztást eredményez. Ez a módszer az ARM szerint kifejezetten hasznos a 4K-s 60 vagy 90 Hz-es tartalmakhoz.

A fentiek mellett az ARM a rendszert mostantól nem csak egy harmadik féltől származó koprocesszoroknak fenntartott interfésszel kínálja, hanem terveztek egy új, Assertive Display blokkot is. Ez egy dedikált egység a tone-mappingra, vagyis ennek segítségével a csomag a HDR tartalmat jól képes az SDR kijelzőkre illeszteni. Ebből kitalálható, hogy megoldott a HDR10 támogatása, valamint van Hybrid Log-Gamma is. Természetesen az Assertive Display blokk teljesen opcionális, továbbra is használhatók másfajta kiegészítők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés