Hirdetés

64 bitre vált az ARM!

Az ARM elsősorban a mobil termékek piacán ismert vállalat, de kétségtelen, hogy többre vágynak, és a szerverek szegmensét is szeretnék meghódítani. Ez persze az aktuális architektúrával nem olyan könnyű, mivel a „nagyvasakba“ rendszerint rengeteg memóriát szerelnek, és a 32 bites processzorarchitektúrák nem jelentenek ideális alapot ehhez. A brit tervezőcég az ARM TechCon rendezvényen bejelentette az ARMv8-as architektúrát, mely a vállalat első 64 bites utasításkészletet támogató fejlesztése lesz.

Az ARM kiemelt figyelmet szentelt a kompatibilitásra, így az új generációs processzormagok két feldolgozási módot alkalmazhatnak. Az AArch32 nevű állapot lényegében megfelel az ARMv7 architektúrának, azaz minden olyan program, ami a jelenlegi termékekhez készül futni fog az új fejlesztésen is. Az AArch64 jelenti az új 64 bites architektúrát az új A64-es utasításkészlettel. Természetesen a címzés is 64 bites lesz, így jelentős mennyiségű rendszermemóriát képes majd kezelni egy-egy processzor.

A vállalat ennél több részletet nem árult el, de bejelentették, hogy 2012-ben lerántják a leplet a készülő ARMv8-as processzorokról. A vállalat partnerei leghamarabb 2014-ben mutathatják be a prototípusokat, míg a forgalmazás valamivel később kezdődhet meg. Erről sajnos még nincs pontos dátum.

A Microsoft várhatóan teljes mértékben támogatja majd az ARMv8-as termékeket, továbbá az ARM már átadta a partnereinek az új architektúrát támogató fordítót is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés