Az Applied Micro az ARMv8-ra épít szerverprocesszort

Az ARM alig egy hónappal korábban mutatta be az ARMv8-at, mely a vállalat első 64 bites architektúrája, így ideális lehet a szerverekbe is. Az ARM magokról régóta ismert, hogy nagyon energiahatékonyak, így az új A64-es utasításkészlettel az adatcenterek és a felhős kiszolgálók piacán nagy sikert arathatnak. Az Applied Micro már épít is egy új processzort, mely a keresztségben az X-Gene nevet kapta. Sajnos a termék alapjairól sokat nem lehet tudni, hiszen az ARM még titokban szeretné tartani az ARMv8 részleteit, de az Applied Micro pár dolgot már elárult.


[+]

Az X-Gene ARMv8-as out of order logikát alkalmazó magjai órajelenként négy utasítást képesek betölteni és dekódolni. A futószalag fokozatok számáról az Applied Micro nem beszélt pontosan, de az ARM adatai alapján kicsit kevesebb, mint 20 lépcső várható. Az X-Gene fejlesztése nagyon jól skálázható. A lapkába épített, megosztott L3 gyorsítótárral rendelkező processzormagok száma 2 és 128 között lehet, emellett a magórajel elérheti a 3 GHz-et is. A processzor maximum négycsatornás DDR3-as memóriavezérlőt kaphat, mely támogatja az ECC szolgáltatást is, emellett beépítésre kerül a 6 Gbps-os SATA és az Ethernet is. Előbbi várhatóan hat meghajtót támogat, míg az utóbbi vezérlő két darab 10 gigabites portra adhat lehetőséget. A foglaltok összekötésére 100 gigabit/s-os kapcsolat lesz fenntartva.


[+]

Az X-Gene magjai terhelés mellett 2 wattot igényelnek, míg terhelés nélküli állapotban fél wattal is beérik. A teljes lapka fogyasztása konfigurációtól függ, de 128 mag esetében már 256 watt fölötti energiaigény várható, azonban a tokozást alvó módba kapcsolva a lapka fogyasztása 300 mW alá mehet. A gyártástechnológia szempontjából az Applied Micro jelenleg a 40 nm-es node-okra épít, de a start időpontjára 28 nm-re váltanak. A vállalat a termék bevezetését nagyon agresszív ütemterv szerint képzeli el, így a 2012-es év első felében már kiértékelhetik az első mintákat. A tényleges bemutató persze még messze van, de jó esetben 2013-as esztendő végén már megtörténhet a start.


[+]

Az Applied Micro az X-Gene termékekkel az Intel Xeon E3 sorozatnak szeretne ellenfelet állítani. A tervekben egy 4, egy 8, egy 16, valamint egy 32 magos konfiguráció szerepel. A nyolcmagos megoldást a vállalat az Intel Xeon E3-1220L ellen vetné be, mely háromszor nagyobb teljesítményt kínálna azonos fogyasztás mellett. Természetesen a többi termék energiahatékonysága is nagyon acélos, így az X-Gene processzorokhoz okkal fűz nagy reményeket a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés