Frissített Samsung Chromebox Series 3, kiaknázhatatlan erőtartalékokkal

Miután a Samsung teljes vérfrissítést hajtott végre IT vonalon, és megjelentek a Series elnevezésű termékek, akkor felbukkant egy pár olyan termék, melyről itthon (egy-két tudósítást leszámítva) nem igazán hallhattunk. Ilyen például a Series 5 és 3 vonal notebook-szerű Chromebook és a nettop kategóriába sorolható Chromebox fantázianevű termékei, melyek a felhő alapú adattárolást és programfuttatást helyezik előtérbe a Google ChromeOS operációs rendszer révén.


[+]

Bár hivatalosan sem a Chromebook, sem pedig a Chromebox nem kapható Magyarországon, ez még nem jelenti azt, hogy beszerezhetetlen lenne külföldről. Viszont a címben szereplő Samsung 300M22-A02 jelzésű Chromebox nem egészen így került hozzánk, mivel ez az erősebbik verzió, Intel Celeron helyett Core i5-2450M processzorral (de szintén Intel HD Graphics 3000 IGP-vel). Ezt eddig csak a Google I/O 2012 résztvevői kaphatták meg, azaz egyelőre kereskedelmi forgalomban nem megvásárolható modellről van szó.

Apró mérete miatt a Samsung Chromeboxot előszeretettel hasonlítják a Mac Minihez, amiben van némi ráció, hiszen nem csak hardveresen, hanem a külsőben is van némi hasonlóság. Példának okáért utóbbival kapcsolatban említhetjük a méreteket és a tömeget, ami a Chromebox esetében 193 x 193 x 33,5 mm és 0,8 kg, míg a Mac Mininél ugyanezek az adatok 200 x 200 x 36 mm és 1,2 kg. Hardver tekintetében is van némi hasonlóság, habár az Apple gépének leggyengébb verziója van nagyjából egy szinten a legerősebb Chromebox-szal, arról nem is beszélve, hogy utóbbiban nincs merevlemez, csak egy 16 GB-os memória-alapú tároló.


[+]

Már a hardver is árulkodik arról, hogy a két termék különböző igények kielégítésére készült, hiszen a 16 GB-os tárolóhely igencsak karcsúnak nevezhető, egy teljes értékű Windows 7 rendszerhez kiegészítő programokkal mindenképpen kevés lenne. Nem is ez van rajta, hanem a Google rendszerét, a felhős alkalmazásokra fejlesztett ChromeOS-t futtatja, míg ezzel szemben a Mac Mini nagy kapacitású merevlemezzel és OS X-szel kapható, tehát teljes értékű számítógépnek tekinthető, aminek erősebb verzióiba még dedikált AMD grafikus chip is kerül.

Ezzel túl is lépnénk az Apple vs. Samsung vitán, amit persze lehetne folytatni, ha hajlandóak vagyunk „megberhelni“ a Chromebox lelki világát, és valamilyen Linux disztribúciót feltelepíteni a ChromeOS helyett (vagy éppen mellé). Erre is van ugyan lehetőség, bár eléggé trükkös módszert kell alkalmazni, hiszen a BIOS alapesetben nem elérhető.


[+]

Visszakanyarodva a Chromebox-hoz: az apró számítógép szerencsére külső tápegységet nem igényel, ezért dobozában csak egy (notebooktöltőhöz is használatos) tápkábelt találunk. A hátoldali kimenetek között RJ-45 Gigabit Ethernet, 4 darab USB 2.0, egy DVI és két darab DisplayPort található - analóg és HDMI bemenettel rendelkező kijelzők csak átalakítóval használhatók. A 2 db előlapi és 4 db hátoldali USB elég a beviteli eszközök valamint külső tárolók csatlakoztatásához. Ehhez kapcsolódóan meg kell jegyeznünk, hogy nem minden egér görgőjét képes kezelni, ami nem teszi kényelmesebbé a böngészést, ugyanakkor a drivert nem igénylő multimédiás billentyűzetek speciális gombjaival, például hangerőszabályozóval elboldogult. Apropó hang! A házban egy hangszóró is lapul, de az előlapi 3,5 mm-es jack kimenetre fej- vagy fülhallgatót, esetleg aktív hangszórót is csatlakoztathatunk.

A perifériák és a táp csatlakoztatása után az előlapi nyomógombot megnyomva a Google ChromeOS rendszer nagyjából 5 másodperc alatt magára talál, mi pedig a bejelentkező képernyőt láthatjuk a kijelző maximális felbontásán – ennek állítására ugyanis nincs lehetőség. A belépés lehetséges vendégként, de ebben az esetben semmilyen adat nem tárolódik, kijelentkezés vagy újraindítás után minden változtatás törlődik. Ahhoz, hogy beállításaink és adataink tárolásra kerüljenek, létre kell hozni egy felhasználói fiókot, ami lényegében egy Google fiókot jelent – ha még nem lenne, akkor regisztrálhatunk egyet.

Chrome internetes áruház
Chrome internetes áruház [+]

Maga a ChromeOS egy ablakos, de erősen lebutított (linux-alapú) operációs rendszer tálcával, beépített böngészővel, mely utóbbi a rendszer lelkét alkotja, ugyanis minden ebben fog megnyílni, még a médialejátszó is! Sajnos ez utóbbi eléggé korlátozottan kezeli a médiafájlokat, ezért a Chromebox ChromeOS-sel nem igazán alkalmas HTPC-nek. A számunkra szükséges alkalmazásokat a Chrome internetes áruházból szerezhetjük be. Szándékosan írtunk letöltés helyett beszerzést, hiszen ez esetben nem a helyi lemezre telepített, hanem felhőben futtatott programokról beszélünk, míg a beépített tárolóra nem sok adat kerül felírásra – esetleg saját médiafájlok, egy pár dokumentum, de ami nem fér fel, az tárolható a Google Drive online tárhelyszolgáltatásban. Játékok esetében se számítsunk kiugróan menő grafikájú, számításigényes alkalmazásokra, inkább az okostelefonokon és táblagépeken is népszerű programokra gondoljunk (Angry Birds, Cut The Rope és társai).

Google Drive, ha nem elég a beépített tárhely
Google Drive, ha nem elég a beépített tárhely [+]

Kipróbálva a ChromeBox-ot arra jutottunk, hogy nehezen kategorizálható termék került a kezünkbe, ami első látásra izgalomba hozza az embert, ugyanakkor pár óra használat után hiányérzetünk támad. A külső rendben van, akárcsak a belső, de ekkora teljesítmény felesleges az operációs rendszer tudásához képest. Ez a fogyasztáson is meglátszik, alig 10 wattot igényel működés közben. A relatíve erős hardver, pontosabban annak hűtése halkan és hatékonyan végzi a dolgát, erre nem volt panasz. A probléma forrása a ChromeOS, mely valóban érdekes a maga nemében, de még mindig nehéz nem úgy tekinteni, mint egy szimpla próbálkozás, hiába a felhős alkalmazások jelentik a jövőt. Ezzel kapcsolatban nagyjából mi is azt éreztünk, amit az IT café korábban megfogalmazott: az internetfüggő ChromeOS megelőzi a korát, egyelőre hiányoznak azok az alkalmazások, amik ha meglennének, akkor versenyre tudna kelni mondjuk egy Linux-szal. Sajnos beépített programokból rendkívül kevés van, pedig ezek egy részét egyelőre lehetetlen teljesen kiváltani felhő alapú alkalmazással, és ez az, ami megöli a ChromeOS-t.

Játék a ChromeOS alatt
Játék a ChromeOS alatt [+]

A fentiek alapján már nagyjából érthető, hogy a Samsung idehaza miért nem adott esélyt a Chromebook és Chromebox termékeknek. Az ok az árban és a hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomag párosban keresendő, ráadásul idehaza az internet penetráció is hagy némi kívánni valót maga után, így jóval kevesebben vannak azok, akik képesek lennének az online életre berendezkedni. Vélhetően az előzetes felmérések szerint csak olyan keveset tudtak volna értékesíteni, hogy a piaci bevezetés (beleértve a marketingre áldozott költségeket is) nem térült volna meg a Samsung számra.


[+]

Persze aki megelégszik ezekkel a szolgáltatásokkal, netán van ideje és türelme Linux rendszert „ráhekkelni”, annak nyitva áll a külföldi webáruházak virtuális kapuja. Egyelőre csak a Celeron B840 CPU-val szerelt változat vásárolható meg 330 dolláros áron, a Core i5 variáns nincs az árlistákban. Amennyiben a linuxos utat választjuk, úgy a Chromebox-ot kiegészítve egy USB-s tárolóval vagy egy gyors NAS-sal már egy teljes értékű PC-t kapunk, ami DP-HDMI átalakítót használva HTPC feladatokat is képes lehet ellátni.

A készüléket ezúton is köszönjük olvasónknak, aki volt olyan kedves és felkínálta tesztelésre; a fejlesztő munkái ezen az oldalon láthatóak.

Azóta történt

Előzmények