Élet Windows nélkül – új gépeket épített a Samsung a Chrome OS-re

A Chrome OS eddigi fogadtatása finoman szólva is gyengének mondható, ám a Google rendületlenül dolgozik a rendszeren. Ennek eredménye, hogy a Samsung bemutatta a legújabb Chromebookokat, illetve elérhetővé vált a Chromebox is. Előbbi termékek amolyan netbookoknak tekinthetők, míg az utóbbi megoldás egyfajta nettopnak fogható fel. A Chrome OS alapvető koncepciója is megmaradt, azaz a rendszer továbbra is a webre épít, így lényegében a fő szempont a böngészés, illetve a böngészőben megjelenő tartalmak makulátlan futtatása. A rendszer sallangmentes, kezelhetősége rendkívül egyszerű, és ezen felül gyors is.

Az új, 19-es verzió frissített felhasználói felületet kapott, ami vizuális szempontok mellett az egyszerűbb navigálást is biztosítja, továbbá a rendszer mostantól natívan kezeli a Microsoft Office formátumait, illetve képes multitaskingra, vagyis egyszerre több program is futhat. A kevés tárterület sem jelent majd gondot, ugyanis az adatokat a felhőben is lehet tárolni Google Drive-on keresztül. Szintén megjelent az egyes webes tartalmak kezelése hardveres gyorsítással, azonban ebből a szempontból a Chrome OS még nagyon gyerekcipőben jár a Windowshoz viszonyítva, ami sajnos a mobil termékek üzemidejében meg is fog látszani. Ez valószínűleg később javulni fog, de ehhez további fejlesztések szükségesek.


[+]

A Samsung a Series 5 családba a Chromebook 550-es termékeket veti be. A netbookok vagy Chromebookok alapvetően csak a vezeték nélküli kommunikációban különböznek, így a 450 dolláros verzió IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi modullal érkezik, míg az 550 dolláros változat a Wi-Fi mellé 3G-s modemet is kapott. Némi eltérés tapasztalható még a billentyűzet terén is, ugyanis az olcsóbb terméken nagyobb méretű megoldás található.


[+]

Az 1,48 kg-os mobil masinák kijelzője 12,1 hüvelykes, natív felbontásuk pedig 1280x800 pixel. A rendszermemória mérete 4 GB, míg az adatok tárolásáról – a felhős tárhely mellett – egy 16 GB-os flashmemória gondoskodik. A termékeken található még Gigabit Ethernet interfész, 1 megapixeles webkamera, hang ki- és bemenet, kártyaolvasó, illetve két darab USB 2.0-s port. Ezenkívül a Chromebookok része egy DisplayPort aljzat is, melyen keresztül akár egy 2560x1600 pixeles felbontású kijelző is meghajtható.


[+]

A számításokról egy Intel Celeron 867-es mobil processzor gondoskodik, mely a Sandy Bridge kódnevű fejlesztésre épül. A termék két processzormagja 1,3 GHz-en üzemel, a grafikus számítások pedig a Gen6 architektúrára épülő HD Graphics IGP-re alapoznak. A 17 wattos TDP osztályba sorolt processzor fogyasztása kedvező, de ez az üzemidőben már nem látszik meg, egyrészt a már említett szoftveres okok miatt sem. A Chromebook 550-es termékek maximum 6 óráig bírják a strapát, ami átlagos webes használat mellett tovább csökken. Ennél egy korszerű windowsos netbook is többet teljesít jóval fejlettebb szolgáltatások mellett, és az árcédula szempontjából sincs túl nagy eltérés.


[+]

A Series 3 Chromebox a Chromebookoknál valamivel érdekesebb elgondolás. Ahogy fentebb említettük, alapvetően nettopról van szó, mely mindössze 1,11 kg-ot nyom, és a kiterjedése is csak 19,3 x 19,3 x 3,3 cm. A masina alapját egy Intel Celeron B840-es processzor adja, mely már 35 wattot fogyaszt, de mivel állandó áramforrást követel a termék, így ez nem akkora gond. Ez a CPU is a Sandy Bridge-re épít és két processzormagja van, melyek 1,9 GHz-en üzemelnek, az IGP szerepét pedig továbbra is a Gen6 architektúrára épülő HD Graphics fejlesztés tölti be. A rendszermemória mérete marad 4 GB, illetve a 16 GB-os flashmemória sem változik.

A kommunikációs lehetőségek szempontjából Gigabit Ethernet és IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi modulra lehet számítani. A kivezetések tekintetében a Chromeboxon hat darab USB 2.0-s port található a hang ki- és bemenet mellett, a maximum 2560x1600 pixeles kijelzőket pedig két darab DisplayPort aljzat fogadja.

A Chromeboxhoz opcionálisan rendelhető egy normál vagy egy Bluetooth interfészen kommunikáló billentyűzet is. A Series 3 Chromebox ára 330 dollár, ami a képességeket tekintve még mindig sok, de már közelít ahhoz a határhoz, ami elfogadható a windowsos megoldásokkal szemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés