A Samsung leleplezte az Exynos ötödik generációját

A Samsung hivatalosan is bejelentette az Exynos 5 Dual névre hallgató lapkát, mely jelentős előrelépés lesz a sorozaton belül. A SoC fejlesztése során a fő cél a heterogén érára való felkészülés, így a termék úttörő lesz az ultramobil megoldások piacán. A vállalat a lapkát 32 nm-es gyártástechnológiával készíti, méghozzá gate first HKMG eljárással.

A dél-koreai óriáscég új fejlesztése elsősorban a magas teljesítményre helyezi a hangsúlyt, így a két darab ARM Cortex-A15-ös processzormagja 1,7 GHz-es órajelen működik majd, továbbá az integrált grafikus vezérlő szerepét az ARM Mali-T604-es fejlesztése tölti be. Az alkalmazott konfiguráció MP4-es, így a teljesítmény egészen magas lehet. Az új generációs Midgard architektúrára épülő IGP megfelel az OpenCL 1.1-es specifikációknak, tehát a rendszer akár általános számításra is használható, emellett a HSA 1.0-s draft specifikációinak is eleget tesz. Ennek köszönhetően a fejlesztők sokkal könnyebben aknázhatják ki a grafikus mag képességeit. A többi API esetében az OpenVG 1.0, illetve az OpenGL ES 1.1, 2.0 és 3.0 lesz támogatva, emellett a Microsoft DirectX 11-es felületére írt programok futtatása is lehetséges, ami egyszerre jelenti a C++ AMP felület támogatását is. Az adatok alapján az IGP 2560x1600 pixeles felbontást is kezel, illetve támogatja a sztereó 3D-s tartalmak megjelenítését.

A Samsung kétcsatornás, azaz kétszer 32 bites memóriavezérlőt épített be, mely az LPDDR3 szabványú memóriákat támogatja, melyek maximális órajele effektív 1600 MHz lehet. Ezzel 12,8 GB/s-os adatátviteli tempóra nyílik lehetőség, ami a mobil piacon tisztességes teljesítmény. A sztereó 3D-s Full HD-s videók dekódolása sem jelent majd gondot, amellett a SoC támogatja az USB 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA interfészt is, és fejlett ISP-t kapott.

A Samsung az Exynos 5 Dual nevű terméket tabletekbe szánja, és eléggé valószínű, hogy hamarosan egy terméket is bejelentenek a fejlesztésre alapozva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés