Viszlát Touch Bar, helló portok – komoly változáson eshet át az idei MacBook Pro

Pletykák alapján az Apple az idei gépeinél komoly dizájnváltást és belső fejlesztést is eszközölni fog.

Már négy év is etelt azóta, hogy az Apple bizonyos MacBook Pro változatok esetében lecserélte a felső billentyűzet sort egy Touch Bar névre keresztelt érintősávra, ám az Apple-rajongók számára már ismerős szivárogtató, Ming-Chi Kuo szerint ez a beviteli mód megszűnhet, hogy helyére ismét fizikai gombok kerüljenek. Kuo állítása szerint az idei, állítólag 14 és 16 hüvelykes méretben érkező MacBook Prók nem csak belül újulnak meg (hiszen valószínűleg ezek a modellek is megkapják az Apple saját fejlesztésű processzorait), hanem teljes dizájnváltáson is átesnek majd.


[+]

Utóbbi lépés nem is lenne annyira meglepő, hiszen a 2018-as iPad Pro után tavaly az iPhone-ok is (ismét) megkapták a szögletes külsőt, egy határozottabb élekkel rendelkező MacBook jobban passzolna a gyártó többi eszközéhez – bár ugyanarról a gyártóról beszélünk, amely évekig olyan kábellel árulta saját telefonjait, ami adapter nélkül nem volt kompatibilis saját számítógépeivel, ezért kérdéses, mennyire fontos szempont ez az Apple-nél.


[+]

Kuo azt a tippet is elhintette, miszerint a fizikai gombok mellett idén, valamilyen formában visszatérhet a tavalyi iPhone-ok esetében bevezetett MagSafe töltő, továbbá a tartalomgyártók ismét gondtalanul dolgozhatnak, hiszen a csatlakozók visszapakolásáról is hallani. Jelenleg ugye kizárólag USB Type-C és jack csatlakozók sorakoznak az Apple hordozható számítógépein, míg korábban USB Type-A és HDMI port is volt rajtuk, nem is beszélve a beépített SD szabványú kártyaolvasóról. Előbbi kettő kihagyása 2021-ben már nem érződik akkora problémának, hiszen nem olyan ritkák és megfizethetetlenek a Type-C csatlakozós eszközök és kábelek, mint 2016-ban, a beépített kártyaolvasóért cserébe viszont szerintünk már most is sokan odaadnák a Touch Bart.

MacBook Pro 2015
MacBook Pro 2015 [+]

A pletykák szerint az új modellek a harmadik negyedévben kerülhetnek piacra, ezt, illetve a fentieket azonban még érdemes fenntartásokkal kezelni: a feltehetőleg idén nyáron is online megrendezésre kerülő WWDC előtt nem valószínű, hogy hallunk hivatalos konkrétumokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés