Az átlagnál hamarabb elhalálozhatnak az SSD-k az M1-es Macekben

Egyelőre nem tudni, hogy az operációs rendszer a bűnös, vagy a diagnosztikai programok megbízhatatlanok.

Mint az köztudott, az SSD-k csak véges adatmennyiség írására képesek, a gyártók pedig általában TBW (Total Bytes Written) érték formájában szokták megadni azt az értéket, amely alatt még garanciát vállalnak az SSD-re, ez szinte mindig többszöröse az adattároló teljes kapacitásának. A legtöbben meg se várják, hogy elérjék azt az értéket, ahol a tároló sebessége és megbízhatósága már kritikus szintre romlik, hiszen átlagos felhasználás mellett ez akár több, mint egy évtizedig is eltarthat, ekkorra pedig sokan már a teljes számítógépet lecserélik a technológiai fejlődés előnyei miatt. Asztali számítógép esetében persze sokan megtartják a régebbi SSD-ket is a kevésbé fontos adatok tárolására, az alaplapra forrasztott SSD-vel működő notebookoknál viszont nem vagyunk ilyen könnyű helyzetben, a meghajó meghibásodása esetén pedig előfordulhat, hogy a komplett gépet dobhatjuk a kukába, hiszen a gyártók – különösen a garanciaidő lejárta után – csak olyan magas áron tudják kicserélni az adott komponenst, amennyiből kis túlzással már teljesen új notebookot is vehetünk.

Épp ezért különösen fájó probléma lehet az Apple M1-es SoC-vel szerelt Macek újabb hibája, melyre többek közt az Apple Insider hívta fel a figyelmet. A Twitteren és több IT fórumon is sorra jelennek meg posztok olyan felhasználóktól, akik az SSD az átlagnál gyorsabb elhasználódásáról panaszkodnak. Többen is 3-10%-os romlásról számoltak be nagyjából két hónap használat után, ami ilyen rövid idő után nem számít túl jónak, ám fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek külsős diagnosztikai programok szüleményei, a macOS ugyanis alapesetben nem képes S.M.A.R.T jelentések készítésére.


[+]

A probléma elsődleges okaként a cikk az SSD-re történő cache-elést jelöli meg, azonban még egyáltalán nem biztos, hogy valós problémáról van szó, hiszen az alkalmazott szoftverek más esetben sem a valóságnak megfelelő adatokat mutattak. Az oldal szerkesztői példaként a számítógép bekapcsolva töltött idejét hozták fel, ami szerintük nem felel meg a tényleges óraszámoknak. Kellemetlen lenne, ha az operációs rendszer tényleg az átlagnál jobban igénybe venné az SSD-t, hiszen az almás gyártóról köztudott, hogy meghibásodás esetén igen vastagan fog az a ceruza, amivel a szervizszámlákat töltik ki, biztosat azonban csak akkor tudunk majd, ha az Apple is kommentálja a dolgokat - a cikk megjelenéséig viszont egy portál sem jelezte, hogy megkeresésükre válaszoltak volna Cupertinoból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés