A megfontolt előrelépésben hisz az Apple M2-es SoC

Az új lapka nem tartalmaz radikális újításokat az M1-hez viszonyítva, de azért majdnem minden porcikája fejlődött.

Az Apple a tegnapi napon mutatta be új Macbookjait, amelyekről az alábbi hírben írtunk, és nem mentünk el amellett szó nélkül, hogy ezek már az M2 nevű rendszerchipet használják. Utóbbi fejlesztés a TSMC 5 nm-es eljárását használja, ennek is a második generációs változatát, ami alatt az almás cég valószínűleg az N5P node-ot érti. Mivel az M1 is 5 nm-en készült, így nagyon sok mozgástere nem volt a vállalatnak, de 16-ről 20 milliárdra növelték a tranzisztorszámot, így újítás azért akad.

Hirdetés

A processzorrész tekintetében továbbra is nyolcmagos dizájnnal állunk szemben, négy erősebb és négy gyengébb magra lebontva. Előbbi csoport szokás szerint többet fogyaszt, de gyorsabb is, míg utóbbi inkább az energiatakarékos működésre van szabva.

Apple M2
Apple M2 [+]

A magok szempontjából az Apple most kisebb fejlesztésekkel élt. A tempós Firestormot az Avalanche kódnevű dizájn váltja, amely nagyon jelentős újításokat nem kínál, így a teljesítményelőny inkább a magasabb órajelből, illetve a négy mag között megosztott 16 MB-os L2 gyorsítótárból jön össze, ami 4 MB-tal több az elődnél. Sokkal több változás érte a kisebb magnak számító Icestormot, amelyet a Blizzard kódnevű dizájn vált le, és ez már három helyett négy integer ALU-t kínál, ami számottevően növeli az elérhető teljesítményt. A gyorsítótárak nem változtak, de így is látható, hogy a Blizzard ugyan energiatakarékosra van tervezve, mégis lassan elég nagy tempó kerül bele ahhoz, hogy egyre több komolyabb feladatot ellásson.

[+]

Az IGP is megváltozott, de az Apple ezt csak újgenerációs, tízmagos megoldásként emlegeti, amire 3,6 TFLOPS-os számítási teljesítményt adtak meg. Részletes adatok szokás szerint nincsenek, de valószínű, hogy az Imagination korábban licencelt, Apple által azóta is módosítgatott dizájnjáról van szó. Multimédiás szinten már bőbeszédűbb volt a cég és az M2 SoC megkapta az M1 Pro és Max modellek médiamotorját, így elérhetővé váltak a ProRes és ProRes RAW formátumok hardveresen gyorsított kódolása és dekódolása, ráadásul 8K-s felbontásban.

Az M2 SoC az M1-hez hasonlóan rendelkezik még egy 16-magos Neural Engine, ami egy gépi tanulás dedukció szakaszához tervezett neuronháló gyorsító. Ennek a teljesítménye az elődhöz viszonyítva 11-ről 15,8 TOPS-ra nőtt. Az új lapka új ISP, azaz képfeldolgozó processzort is kapott, viszont a támogatott portok tekintetében marad az USB4 és a Thunderbolt 3.

A rendszermemória tekintetében nagyot lép előre az Apple M2, ugyanis támogatja a 6,4 GHz-es effektív órajelen üzemelő LPDDR5-ös memóriákat, amelyek 128 bites buszon keresztül csatlakozhatnak magához a lapkához, és a tokozáson kapnak helyet. Ezzel 100 GB/s-os memória-sávszélesség is elérhető, emellett a maximum kiépíthető kapacitás 16-ról 24 GB-ra nő.

Az Apple M2 SoC elsődleges fegyvere az energiahatékonysága lesz, főleg ebből a szempontból javult igazán az elődjéhez viszonyítva. A korábbi gondok azonban megmaradtak, így professzionális felhasználás szempontjából a szoftveres háttér még hiányos, bár kétségtelenül javul. Megjegyzendő, hogy eGPU opció most sincs, így egy külső házba helyezett Radeon VGA ezúttal sem jelenthet megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés