A jelek szerint „lehetetlen” az Apple Lightning kábelek hamisítása

Mint arról bizonyára már a legtöbben hallottak, az Apple nyugdíjazta a közel 10 éves 30 tűs csatlakozót és helyette a 80%-kal kisebb Lightning Connectort vezette be, amely először az iPhone 5-ben, illetve a hetedik generációs iPod nano és az ötödik generációs iPod touch készülékekben debütált. Az új technológiával valószínűleg szintén hosszútávban gondolkoznak, azonban az AppleInsider információiból és vizsgálataiból kiderül, hogy az új csatlakozó lényegesen komplexebb, mint azt első pillantásra hinné az ember.

A jelentősen redukált méret mellett a Lightning másik lényeges újítása, hogy felépítése teljesen szimmetrikus, mindkét oldalán 8 érintkező található, így csatlakoztatásnál nem kell figyelni az oldalra, amely mindenképp könnyedséget jelent. Mivel azonban az érintkezők nem csak egyszerűen tükrözve vannak, hanem a készülék a csatlakozó aktuális orientációjának megfelelően irányítja a digitális jeleket, ezért némileg bonyolultabb a helyzet, mint egy sima USB kapcsolat esetén. Ezt bizonyítja Ming-Chi Kuo analízise is, miszerint az új csatlakozó alkalmazása 3,5 dollárba kerül, ami a 30 tűs előd 0,4 dolláros árához képest 775%-kal drágább, valamint egy Lightning kábel előállítási költsége 6 dollár, ami pedig 233%-os ugrást jelent a korábbi szabvány 1,8 dolláros árcédulájával szemben.


(forrás: AppleInsider)

Az AppleInsider közelebbről is szemügyre vett egy Lightning csatlakozót, és a burkolatot lehámozva váratlan meglepetésben részesültek, ugyanis belsejében egy autentikációs chipre bukkantak, amely közvetlenül a jelútban helyezkedik el, így ennek hiányában szinte biztos, hogy egy kábel képtelen az adatátvitelre. Az azonban még nem világos, hogy az apró vezérlő a szimmetrikusság biztosításában játszik szerepet, vagy csupán az utángyártott kábelek ellehetetlenítése a cél. Így az AppleInsider véleménye szerint szinte kizárt, hogy a távol-keleti, a gyári megoldásoknál lényegesen olcsóbb variánsok használhatók lennének, bár a vizsgálatból az is kiderül, hogy a betáplálás orientációtól függetlenül, szimmetrikusan ugyanazon az érintkezőn (fenti képen bal szélső) keresztül történik, vagyis az eszközök töltése az autentikációs chip hiányában sem kizárt, hogy lehetséges. Persze a hamisítókat sem kell félteni, egyes források szerint a kínai gyárakban máris sikerrel reprodukálták a chipet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés