Minden, amit tudni lehet az Apple A6 SoC-ról!

Az Apple az elmúlt héten megrendezett konferenciáján mutatta be az iPhone 5-öt, számos más termék mellett. A cég hivatalosan is elárulta, hogy az új okostelefon már új fejlesztésű lapkát kapott, mely az A6 névre hallgat, és kétszer gyorsabb az A5-nél. Sajnos ezek az állítások konkrét mérések nélkül semmit sem érnek, így az elmúlt napokban mindenki azt találgatta, hogy vajon mi lehet az új chipen belül.

Hirdetés

Az Apple A6 SoC a hírek szerint a Samsung 32 nm-es gyártósorain készül, mely lehetőséget adott a cég mérnökei számára, hogy jobban elengedjék azt a bizonyos gyeplőt, hiszen a korábbi lapkákhoz használt 45 nm-es LP node már túlkorosnak számított. A belsőt tekintve sajnos hivatalos adatok nincsenek, de nagyon valószínű, hogy az Apple egy saját ARMv7-es processzormagot tervezett. Ezt a fejlesztőknek kiküldött fejlesztőkörnyezetből lehet kikövetkeztetni, mely VFPv4 jelzésű lebegőpontos egységet mutat az új lapkára, ami kizárja, hogy Cortex-A9-es magról van szó. A hírek szerint azonban az Apple a Cortex-A15-öt sem használja, így az egyetlen logikus következtetés, hogy a cég saját processzormagot tervezett. Ennek a sebessége az előzetes tesztek szerint elég jó, mivel átlagosan kétszer gyorsabb az Apple A5-ben használt Cortex-A9-es magoknál, de a részletekről nincs adat, vagyis nem tudni, hogy ezt a gyorsulást a cég pontosan hogyan érte el. Természetesen ez nem lehetetlen, hiszen a Qualcomm is saját fejlesztésű ARMv7-es magokat tervezett a Snapdragon S4 termékcsalád lapkáiba, és tudjuk, hogy a Krait kódnevű rendszer jelentősen gyorsabb a Cortex-A9-es magoknál.

A memóriavezérlő marad az LPDDR2 szabványnál, ami egyáltalán nem meglepetés. Az 1066 MHz-es effektív órajelű, két darab 32 bites csatornára kapcsolt memória az iPhone 5 esetében PoP (package on package) tokozást alkalmazva kerül a SoC fölé. Az IGP szerepe továbbra is nagy kérdés. Valószínű, hogy az Apple maradt az Imagination Technologies által fejlesztett PowerVR SGX543-nál, de a vállalat elmondása szerint kétszeresére nőtt a rendszer teljesítménye az A5-höz képest. Ezt úgy lehet elérni, hogy duplájára emelik a korábban alkalmazott MP2 konfiguráció órajelét, vagy MP4-es konfigurációra váltanak változatlan órajel mellett. Mivel az Apple A6 sarkalatos pontja, hogy keveset fogyasszon, így az utóbbi opció valószínűbb, mivel magasabb órajel magasabb üzemfeszültséget is igényel, ami összességében nagyobb fogyasztáshoz vezet, mintha csak megduplázták volna a PowerVR SGX543-as USSE2 motorok számát. A 32 nm-es gyártástechnológia bevetésével ráadásul hely is van az extra egységeknek, így az Apple bátran dönthetett a fogyasztásban kedvezőbb, de lényegében azonos teljesítményt nyújtó opció mellett. A vállalat egyébként elmondta, hogy az A6-os SoC 22%-kal kisebb, mint az A5-ös, vagyis a kiterjedése 95 mm² körül lehet.

Egyelőre ennyit lehet tudni az Apple A6-ról, és a hivatalos megerősítésig egyik információ sem tekinthető kőbe vésett adatnak. Ettől függetlenül a legvalószínűbb paraméterekről van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés