Egyre több közük lesz az ARM-hoz az Apple Mac gépeknek

Az elsődleges fejlesztési irány a Power Nap funkciók dedikált chippel való feldolgozása, ami energiát takarítana meg.

Az Apple számára az iOS platformra épülő termékeknél nagyon bejött a saját tervezésű SoC használata. Az "A" jelzésű rendszerchipek tulajdonképpen a megcélzott területen kvázi uralják a piacot, így jó oka van arra a cégnek, hogy az itt megszerzett chiptervezői tapasztalatokat máshol is kamatoztassa.

Hirdetés

A Bloomberg információi szerint a következő lépésben az Apple olyan lapkával egészítené ki a Mac gépeket, ezen belül is a Macbookokat, amely levesz némi terhet a fő processzorról bizonyos fontosabb munkák elvégzése során. Az új Macbookok eleve tartalmaznak már egy T1 nevű segédprocesszort a Touch Bar funkció, alacsony fogyasztású működtetése érdekében, illetve ez a lapka ellát még pár biztonsági feladatot is. Összességében ugyanakkor nincs sok dolga, viszont maga az elv, amivel működik megfontolandó.


[+]

A friss hírek alapján ennek a T1 chipnek lenne a bővített verziója a T310-es kódnevű fejlesztés, ami már kompletten futtatni tudná a Power Nap funkciókat, vagyis az adott MacBook készenléti állapotában nem kellene a fő processzort terhelni olyan feladatokkal, amelynek keretében a gép fogadja a beérkező leveleket, letölti és telepíti a frissítéseket, vagy éppen szinkronizálja a naptári időpontokat. Az említett feladatok dedikált processzorra való kihelyezésével lényegesen csökkenne a Power Nap funkciók futtatása közbeni energiaigény, ami végeredményben javítana az elérhető üzemidőn. Az Apple még akár más feladatokat is kihelyezhet az alacsony fogyasztású ARM-os lapkára, hiszen teljes mértékben uralják a rendszer szoftveres oldalát is, tehát ki tudják tapasztalni, hogy mit érdemes a fő processzoron futtatni, és mit az alacsony fogyasztású segédprocesszoron.

Rövidebb távon egyébként a fő beszállítók nincsenek veszélyben, a T310-es fejlesztés pusztán kiegészítés lenne. Hosszabb távon azonban bármi megtörténhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés