Hagyományos irányból közelíti meg az igények kiszolgálását az új Mac Pro

Az Apple az új gép fejlesztésénél előtérbe helyezi a komponensek egyszerűbb cserélhetőségét.

Majdnem négy éve mutatkozott be az Apple aktuális Mac Pro rendszere, amely alaposan megreformálta a piacot. A termék a külső és a belső tekintetében is nagy előrelépésnek számított anno, de az évek folyamán előkerültek a hibái is. Ezek leginkább a fejleszthetőségre vonatkoztak, vagyis maga az alaprendszer tulajdonképpen tette a dolgát, csak 2017-ben már igen túlkorosnak számít az aktuális verziókban megvásárolható hardver. Újítani pedig házilag nem lehet, mivel nagyon speciális a termék belső kialakítása, tehát a processzorból és a VGA-ból is csak az Apple által kínált modelleket lehet használni.

A fentiek miatt alapvetően vannak olyanok, akik elégedettek a géppel, elsődlegesen azért, mert megfelel még mindig a teljesítménye. Nem kevés felhasználó azonban nagyon hiányolja az értékelhető mértékű bővíthetőséget, ami például az egyel korábbi Mac Pro esetében még megvolt.

Az Apple már tervezi a következő generációját a professzionális asztali termékcsaládnak, és a vállalat látja azt a problémát, amit a felhasználók, ennek hála az új Mac Pro esetében a bővíthetőség biztosítása fontos szempont lesz. Egyrészt nagyon fontos szerepet kap az, hogy lehessen a rendszerbe építeni egy darab nagy teljesítményű GPU-val ellátott VGA-t. Ez az aktuális Mac Próhoz viszonyítva nagy változás, mivel itt a gép hűtésének kialakítása miatt két GPU-val jött a rendszer. Utóbbi azért alakult így, mert GPU-nként korlátozott az elvezethető hőmennyiség, tehát a megfelelő sebességet két GPU-val kellett biztosítani. Ez magával hozta azt a problémát is, hogy igénytől függetlenül két GPU-ra van kényszerítve a felhasználó, holott közel sem biztos, hogy a futtatni kívánt alkalmazás megfelelően skálázódik. Ebből a szempontból igen széles skálán mozog a minőség. Számos program nagyon jól képes befogni az extra GPU-t, míg nem ritka, hogy ez szinte alig, vagy sehogy sem működik. A gond persze az alkalmazás oldalán keresendő, de a dizájnos Mac Pro leegyszerűsítette a hardver kínálatot, tehát az alkalmazások fejlesztőinek csőlátásban kellett elkezdeni GCN-re optimalizálni, ami mellé még a nyakukba kapták azt is, hogy a Mac Pro két GPU-s konfiguráció. Részben tehát az Apple is hibás, mivel nagyon hirtelen órási változtatást hajtott végre, amit igen nehéz a fejlesztőknek lekövetni.

Arról nincs adat, hogy az új Mac Pro is kaphat-e két GPU-t. Valószínűleg igen, hiszen erre vonatkozóan is relatíve értékelhető igény mutatkozik ezen a területen. Biztosan jön viszont egy professzionális kijelző, illetve az Apple a Thunderbolt 3 interfészen keresztül csatlakoztatott GPU-kat sem utasítja el helyből, de ezzel kapcsolatban még nincs végleges álláspont. Sajnos az új Mac Pro és a hozzá kapcsolódó kiegészítők idén már nem jelennek meg. Ráadásul az Apple a következő évi megjelenést firtató kérdéseket is nagyon kerülte, ma tehát csak annyi biztos, hogy idén már nem érkezik meg a rendszer.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés