Hirdetés

Milyen lesz az Apple iPad 3?

Az Apple iPad 2 nagyon jól tartja magát a tabletpiacon, de a TrendForce piackutatásért felelős részlegén már azt találgatják, hogy az új iPad 3 milyen újításokkal rukkol elő. A felmerült adatok esetében szó sincs hivatalos paraméterekről, csupán a piaci trendeket figyelembe véve a legvalószínűbb opciók kerültek elő, de természetesen az iPad 3 valós képességei eltérhetnek.

Hirdetés

A TrendForce szerint az új Apple táblagép bevezeti a 2048x1536 pixeles felbontást, melyet az iOS 5 már támogat, és a fejlesztők számára ehhez kell igazítani az alkalmazásokat. Az iPad 3 9,7 hüvelykes átmérőjű megjelenítője mellett ez 264 pixelt jelent egy colos tartományban, ami ugyan elmarad a Retina Display 300 pixeles határértékétől, de még így is nagyon jó képminőséget eredményezhet. A panel továbbra is IPS típusú marad, és várhatóan a beszállítók sem változnak. A magasabb felbontás azonban problémákat is jelent, így az iPad 3 ellátása az elején valószínűleg a kijelzőben használt panel elérhetőségétől függ majd.

Az Apple számára a legfontosabb döntés a megfelelő lapka kiválasztása. Az már nyílt titok, hogy készül az A6-os SoC, ám ez a lapka leghamarabb 2012 közepén jöhet, mivel problémák vannak a gyártással kapcsolatban. Az iPad 2-höz használt Apple A5-öt még a Samsung 45 nm-es eljárásán készül, mellyel egyszerűbb bánni, mint a TSMC 28 nm-es, High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródákra alapozó node-jaival. A vállalat számára elsődlegesen a tapasztalat hiányzik. Tulajdonképpen az A6-os SoC körüli bizonytalanság következtében az sem elképzelhetetlen, hogy az iPad 3 is az A5-ös lapkát kapja, illetve annak némileg magasabb órajelen üzemelő verzióját. Természetesen a rendszermemória szintén növelhető. A 2012-es évre elkél az 1 GB-os kapacitás, főleg annak tudatában, hogy a memória árazása alacsony.

Az iPad 3 esetében a TrendForce szintén valószínűsíti az alkalmazott akkumulátor leváltását. Az iPad 2 6930 mAh-s megoldást használ, míg az új gép esetében 10000 mAh-nál is nagyobb kapacitás lehetséges. Ez a termék méretét is megnöveli, hiszen az akkumulátor igényli az extra helyet. A jobb akkumulátort egyébként elsősorban az új kijelző szorgalmazza, ugyanis a háttérvilágításra szolgáló LED-ek száma megduplázódik, és ezek működtetéséhez két vezérlőáramkör szükséges. Ezzel a megjelenítő akár 5-6 wattos fogyasztással is rendelkezhet, ami nagyjából kétszeres energiaigény az iPad 2-höz viszonyítva.

A TrendForce által előrevetített változások alapján az iPad 3 nem is biztos, hogy az iPad 2 leváltója lesz. A termék a paraméterek alapján nagyobb és nehezebb lesz, de ugyanakkor jobb kijelzőt és feltételezhetően nagyobb teljesítményt kínál majd. Az üzemidő valószínűleg nem változik, hiszen a részegységek fogyasztása általánosan nő, amire az Apple nagyobb akkumulátorral reagálhat. Az elemzők az előbbi okokból kifolyólag úgy gondolják, hogy az iPad 3 az árazás tekintetében az iPad 2 fölé kerül, és az aktuális modellt nem is kell feltétlenül kivezetni, hiszen a vásárlók számára még mindig értékes alternatíva lehet az alacsonyabb tömegével és a kisebb kiterjedésével.

Az előrejelzés alapján az iPad 3 felfogható egy csúcskategóriás tabletként magas árazással, ami elsődlegesen a csúcskategóriás androidos megoldások ellenfele lehet, miközben az iPad 2 megmaradhat olcsóbb megoldásnak.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés