Részletes adatok kerültek elő az Apple A5X-ről

Nagyjából két héttel korábban mutatkozott be az új generációs iPad, mely egy új SoC rendszert is kapott. Az Apple A5X-ről már a megjelenéskor kiderült, hogy a központi processzormagok szerepét két darab ARM Cortex-A9-es fejlesztés tölti be, lényegi változás pedig a grafikus alrendszert érte. A korábbi A5-ös chipben alkalmazott PowerVR SGX543 MP2-es konfigurációt egy MP4-es váltotta, mely konkrétan megkétszerezi az IGP teljesítményét. Több adatot nem árult el az Apple, így meg kellett várni, amíg a kíváncsi szemek szétszedik az új terméket, így kiderülnek a részletek is.

A Chipworks és az iFixit vállalta a szerelést, így sokat megtudtak a masina belsejéről, azon belül is az A5X jelzésű, FCBGA tokozású lapkáról. A legfontosabb adat, hogy a gyártást továbbra is a Samsung végzi, ráadásul a gyártástechnológia sem változott, így az A5X ugyanazon a 45 nm-es LP node-on készül, mint az előd. Emiatt a chip kiterjedése is óriási, szám szerint 162,94 mm². A SoC rendszerek között ez alighanem rekordnak számít, mivel a legtöbb konkurens igyekszik 100 mm² alatt maradni, hogy több lapka férjen rá a waferre, ami összességében olcsóbb gyártási költségeket eredményez.

Apple A5X SoC
Apple A5X SoC (forrás: UBM TechInsights)

A 45 nm-es gyártástechnológiát sokan nem tudják hova tenni, hiszen ebből a szempontból a vállalat elég régóta nem lépett előre. A döntés mögött az valószínűsíthető, hogy az Apple ezt a node-ot már ismeri, egy új node-ra való átállás pedig viszonylag magas kockázattal jár. Ebből a szempontból az Apple messze nem tartozik a legtapasztaltabb vállalatok közé, így érthető, hogy a lehető legtovább szeretnének egy jól ismert gyártástechnológiára alapozni.

Információink szerint az A5X maximum 4 wattot vehet fel, miközben az átlagos energiaigénye 1 és 2 watt között alakul. Az A5-höz képest lényegében a maximális fogyasztás nőtt, és ez sajnos azt eredményezte, hogy az Apple már nem PoP (package on package) tokozást alkalmaz a rendszermemória beépítésénél, ami a hűtés szempontjából nagyon fontos tényező. A memóriavezérlő viszont előrelépés, mivel mostantól négy darab 32 bites csatorna áll rendelkezésre, melyekhez LPDDR2 memóriát lehet társítani.


(forrás: iFixit)

Úgy tudjuk, hogy az órajelek szempontjából nincs változás, így a processzormagok 1 GHz-en ketyegnek, és az IGP is csak a konfiguráció szempontjából duplázódott meg.

Tisztába téve a részleteket látható, hogy az Apple a biztonságra törekedett. Az szinte biztos volt, hogy a vállalat továbbra is a Samsung gyártástechnológiájára épít, de a 45 nm-es node sokak számára csalódás lehet. A fogyasztás azonban nem nőtt extrém mértékben, sőt, csak a maximális energiaigény változott, így az A5X hozta a kötelezőt, de semmivel sem többet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés