Megkapta az XT jelölést az októberben bejelentett Radeon RX 5500

Lényegében ez utal arra, hogy az adott termék nem az OEM-eknek, hanem a dobozos VGA-k piacára készült.

Az AMD még októberben jelentette be a Radeon RX 5500-at és 5500M-et, de ez alapvetően az OEM-ek számára volt elérhető. Mára azonban bemutatkozott a Radeon RX 5500 XT, amely valójában nem sokban különbözik a két hónapja leleplezett fejlesztéstől, többek között ugyanazt a Navi 14-es GPU-t használja, és az alábbi táblázatból kiolvasható specifikációi is eléggé ismerősnek hathatnak:

AMD Radeon RX 5500 XT sorozat (RDNA architektúrával)
Típus RX 5500 XT
GPU kódneve Navi 14
Architektúra RDNA
Alap/tipikus/maximális órajel 1607/1717/1845 MHz
Shader részelemek száma 1408
Textúrázók száma 88
Blending egységek száma 32
Raszter órajelenkénti teljesítménye 32 pixel
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 59,04 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 162,36 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP16) 10,4 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 5,2 TFLOPS
Effektív memória-órajel 14 GHz
Memória típusa GDDR6
Memóriabusz 128 bit
VRAM kapacitása 4 vagy 8 GB
Memória-sávszélesség 224 GB/s
FreeSync (2 HDR) támogatás van
TrueAudio Next particionálás van
mGPU támogatás van

A Radeon RX 5500 XT az eredeti RX 5500-hoz képest egy dologban különbözik nagyon, mégpedig a fogyasztás meghatározásában. Az OEM-eknek szánt modell esetében az AMD rendkívül nagy szabadságot enged meg a partnereinek, így az érintettek a fejlesztés fogyasztási keretét elvihetik 150 wattig is, de akár 80 watt alá is szoríthatják, minden alapvetően az adott számítógép gyártójának a döntése. A Radeon RX 5500 XT esetében a fogyasztásban lesz némi mozgástér, de sokkal kisebb, mint az OEM-es modellnél. Az AMD alapból 130 wattos TBP-t ajánl, ettől pedig nagyjából 10 wattos határon belül lehet le- és felfelé eltérni. Ennek a hátterében a konzisztens teljesítmény biztosítása áll, ugyanis az OEM-es Radeon RX 5500-ak hiába rendelkeznek ugyanazokkal az órajelekkel, a teljesítményük egészen eltérő lehet, ahogy nyilván a fogyasztásuk is, viszont a Radeon RX 5500 XT esetében már kicsi különbségekre érdemes számítani két, eltérő gyártótól származó modell között.


[+]

A Radeon RX 5500 XT 4 és 8 GB-os verzió lesz, előbbi 169, míg utóbbi 199 dolláros listaárat kap. A memórián kívül nincs különbség a referenciaparaméterekre vonatkozó ajánlások között. A kártyákra kerülő kijelzőkimenetekről a gyártók dönthetnek, az AMD viszont legalább három DisplayPortot és egy HDMI interfészt ajánl, de ezt nem kötelező betartani. A tápellátás tekintetében egy 6 vagy egy 8 tűs PCI Express tápcsatlakozót kell alkalmazni. Utóbbi a tuning szempontjából előnyösebb, viszont a meghatározott TBP-hez nem szükséges, tehát opcionális lehetőségről van szó.


[+]

A termék mellé friss játékpromóció is jár. Ez tartalmaz három hónapnyi Xbox Game Pass for PC előfizetést, amely a Microsoft áruházán belül használható fel, továbbá ingyenesen beszerezhető a Monster Hunter World: Iceborne című alkotás Master Edition is verziója (tartalmazza a Monster Hunter: World alapjátékot, illetve a jövő év elején megjelenő Iceborne kiegészítőt).

Az AMD a fentiek mellett frissítette a Radeon Software Adrenalin 2020 Edition szoftvercsomag 19.12.2-es kiadását, így az már megfelelő az új VGA-khoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés