A bányában nem valami dolgosak az új generációs Radeonok

Mielőtt azonban felmerül az öngyilkosság gondolata, érdemes észben tartani, hogy az AMD jövőre külön kártyákat hoz majd kriptovaluták bányászatához.

A friss VGA-generációval azt hihetné a világ, hogy a kriptovaluta-bányászok is megtalálták új játékszereiket. Ez talán a GeForce RTX 30-as sorozatra valamennyire igaz is, hiszen az Ampere architektúra igaz, hogy sokat fogyaszt, de ehhez képest azért gyorsan csapkodja a virtuális csákányt is, tehát a fejlődés látszik ezen a szinten.

Hirdetés

A nagy kérdés az ősz folyamán az volt, hogy az AMD által igencsak energiatakarékosnak hirdetett Radeon RX 6000-es generáció mit hoz össze ezen a területen. A cég ugyanakkor az utóbbi hetekben utalt rá, hogy az Ethash algoritmus nem kifejezetten szívleli az új generációs Radeonok memóriahierarchiáját, amit a gyártó inkább a játékokhoz tervezett. Ez viszont nem törte le a bányászok kedvét, továbbra is reménykedtek a jó eredményekben.

Tették ezt hiába, ugyanis a Radeon RX 6000-es termékcsalád itt nem váltja meg a világot. A Radeon RX 6800 XT Ethereum bányászat során 60 Mh/s körüli tempót mutat fel, vagyis a képességei nagyjából az előző generációs Radeon RX 5700-nak felelnek meg. A problémát jó előre megmondta az AMD, az Ethash algoritmus és az Infinity Cache nem tekinthető puszipajtásnak, nem is lehet a rendszertől jó találati arányt remélni, ami igencsak visszafogja a virtuális csákányozást.

Nem kell azonban rögtön elveszíteni az életkedvüket a bányászoknak sem, ugyanis az AMD jövőre külön kártyákkal készül nekik. Ezek az előző generációs Navi lapkákat vetik be, de olyan paraméterezés mellett, ami kifejezetten optimális a kriptovaluták bányászatához. A készülő a fejlesztésekben kikapcsolják a kijelzőmotort is, hogy az se használjon feleslegesen energiát, így az egész dizájn a hatásfok köré lesz felépítve. A cég ezzel kompenzálná azokat a szomorú vásárlókat, akik nem ilyen gyenge teljesítményt vártak a Radeon RX 6000 sorozattól a bányában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés