AMD: egyelőre nem lehet gyárilag tuningolt Radeon HD 4770-et forgalmazni.

Tegnap számoltunk be az AMD „népkártyájának” startjáról, így a mai napra a gyártópartnerek megoldásait illene szemügyre venni. Ezt a számításunkat azonban az AMD egy „kellemes” bejelentésével keresztülhúzta, mivel a gyártókhoz eljuttatott közlemény értelmében egyelőre csak a referenciamodellt szabad forgalomba hozni. Ennek értelmében természetesen a partnerek Radeon HD 4770 kártyái gyakorlatilag semmiben sem különböznek egymástól. A termékhez csomagolt extra szoftverekbe viszont nem szól bele az AMD, így a gyártók csak ezek használatával tudnak a konkurens megoldások fölé kerekedni.


Asus Radeon HD 4770 alapváltozat

Az AMD „megszorításai” természetesen a gyárilag tuningolt Radeon HD 4770 kártyák megjelenését is befolyásolják. A közlemény áldozata az Asus volt, ők – kihasználva a lapkában rejlő tuningpotenciált – azonnal bejelentették a megszokott, TOP jelölésű modelljüket, mely az információk alapján 800 MHz-es mag és 3400 MHz-es effektív memória-órajellel üzemelt volna. Ez azonban nem minden, hiszen az Asus Voltage Tweak technológiája révén a magfeszültség változtatásával ezeket az órajeleket 971 és 4600 MHz-es értékre emelhették volna a vásárlók.

Az Asus tehát biztosan nem örült az AMD intézkedésének, de a visszajelzések alapján a többi gyártó sem ért egyet a korlátozásokkal. A vörösök azonban megnyugtatták partnereiket, és tudatták velük, hogy nyugodtan fejleszthetik a speciális vagy gyárilag tuningolt Radeon HD 4770 kártyáikat. Ez természetesen azt jelenti, hogy az AMD intézkedései csak ideiglenesek, így a közeljövőben az összes partner kiélheti kreativitását és tuningra való hajlamát.


Asus Radeon HD 4770 gyárilag tuningolt TOP verzió

Véleményünk szerint a korlátozás a Radeon HD 4850 miatt szükséges, ugyanis az új modell egy kis órajelemeléssel veszélyes mértékben megközelíti az AMD korábbi versenyzőjét. Ez természetesen azt is eredményezheti, hogy a Radeon HD 4830 mellett a HD 4850-től is könnyes búcsút kell venni, hiszen könnyedén helyettesíthető a sokkal olcsóbban gyártható, gyárilag tuningolt Radeon HD 4770 változatokkal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés