Nem akadályozza a Smart Access Memory-t másoló technológiákat az AMD

A vállalat egy interjúban elmondta, hogy az Intel és az NVIDIA előtt is szabada a pálya, de nem egyszerű a jó sebességű implementáció megvalósítása.

Az AMD még az előző hónapban leplezte le a Smart Access Memory technológiát, amiről az alábbi hírben bővebben írtunk, azóta pedig kiderült, hogy a cég egyelőre nem terjeszti ki a régebbi hardverekre a rendszert.

Ami ugyanakkor sokakat foglalkoztat, hogy mi lesz itt a gyártók keverésével, hiszen az NVIDIA már jelezte, hogy dolgoznak hasonló rendszeren, és persze az is kérdés, hogy az Intel processzorok elérhetik-e majd az új generációs Radeonok teljes fedélzeti tárát.

Az AMD-t képviselő Scott Herkelman a PCWorld számára adott interjúban elmondta, hogy a vállalat nem fogja akadályozni a Smart Access Memory-t másoló technológiák megszületését. Sőt, konkrétan dolgoznak az NVIDIA-val és az Intellel, hogy egy hasonló működés megoldható legyen a gyártók termékeinek keverése mellett is – nyilván itt a Ryzen és az GeForce, illetve a Core és a Radeon termékcsalád kombinálására érdemes gondolni. Ehhez mindegyik félnek lényeges lépéseket kell tennie, mert az AMD szóvivője felhívta arra is a figyelmet, hogy nem csak egy egyszerű kapcsolóról van szó, amit aktiválva a rendszer csak úgy működni fog, hanem komoly finomhangolás szükséges ahhoz, hogy kinyerhető sebesség megfelelő legyen.

Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy Smart Access Memory-t másoló technológiához nem elég új BIOS-t vagy grafikus meghajtót kiadni. Mindkettő frissítésére szükség van, ráadásul olyan formában, hogy a komplett rendszerszintű működést egymáshoz kell tervezni.

A legnagyobb nehézségek egyébként valószínűleg nem az Intel, az NVIDIA és az AMD kooperációjában lesznek, az érintett cégek azért sok más technológia megvalósításában együtt tudtak dolgozni, várhatóan most sem lesz ebből probléma. Az alaplapgyártókat viszont meg kell majd győzni, hogy minél régebben kiadott termékhez is biztosítsanak új BIOS-t, miközben ebből az érintett cégeknek valós hasznuk nem lesz. Sőt, ez konkrétan ráfizetés számukra. Emiatt a túl régi alaplapokhoz jó eséllyel nem várható támogatás, de az újabb, kereskedelmi szinten éppen árult deszkákhoz azért meg fogják oldani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés